Haag – Odluka suda ‘što je prije moguće’


 

Žalbeno vijeće Haškog suda u predmetu Gotovina i Markač odlučit će o zahtjevu obrane za prihvaćanje novih dokaza što je prije moguće, najavio je na statusnoj konferenciji predsjedatelj Vijeća sudac Theodor Meron 
 

Među dokazima koji se odnose na okolnosti odlaska srpskih civila su zapisnici sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane u Beogradu za vrijeme Oluje, zatim američka diplomatska bilješka koju je objavio WikiLeaks te stručna izvješća američkih časnika. 
 
Žalbena rasprava u tom predmetu održana je 14. svibnja, a statusne konferencije prema pravilima suda održavaju se svakih 120 dana kako bi se razmotrila proceduralna pitanja i dala prilika pritvorenim osobama da se izjasne o uvjetima u pritvoru i njihovu zdravstvenom stanju. Zadnja statusna održana je 26. siječnja. 

Sudac Meron raspitao se i o zdravlju dvojice generala. General Ante Gotovina kazao je na kratkom ročištu kako je s njegovim zdravstvenim stanjem sve u redu, a na zahtjev generala Mladena Markača rasprava o njegovu zdravlju održana je na zatvorenoj sjednici.

Foto: EPA
Akademija-Art