Gripa stigla u Hrvatsku

U Hrvatskoj je laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe u ovoj sezoni, a riječ je o uzorku pacijenta sa simptomima gripe iz Zagreba
Njemu je jučer utvrđena gripa B u Nacionalnom laboratoriju Svjetske zdravstvene organizacije za influencu, koji se nalazi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).
 
Radi se o očekivanom dolasku gripe jer sezonska gripa u Hrvatsku već dugi niz godina dolazi upravo u ovo blagdansko vrijeme oko Božića, ističe se u priopćenju Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.
 
Prema zadnjem izvješću Europskog centra za praćenje i kontrolu bolesti (ECDC), u Europi je razina aktivnosti virusa gripe za sada niska, a u uzorcima se podjednako dijagnosticira tip A (53 posto) i tip B gripe (47 posto. Podtipovi gripe A koji cirkuliraju, su A(H3) i A(H1). Podjednaka je cirkulacija podtipa A(H3) i A(H1).
 
Cjepivo protiv gripe, koje je osigurano besplatno za određene kategorije stanovništva Hrvatske, sadrži oba podtipa virusa gripe A koji cirkuliraju, kao i virus gripe B. 
 
Iz HZJZ-a podsjećaju kako je cijepljenje preporučeno za sve osobe starije od 65 godina, neovisno o zdravstvenom stanju; sve osobe koje imaju kronične bolesti neovisno o dobi kod kojih gripa može dovesti do pogoršanja osnovne bolesti; sve osobe sa smanjenim obrambenim sustavom zbog bolesti ili zbog terapije, bez obzira na dob, kod kojih je povećan rizik za nastanak komplikacija gripe; zdravstvene djelatnike i osobe koje skrbe o bolesnicima. Svi ostali građani mogu se cijepiti protiv gripe, a cijena je 50 kuna.

Izvor: HRT