Grčka u općem štrajku zbog gašenja javne televizije

grckaTV ERT

grckaTV ERT

Grčka je danas u 24-satnom općem štrajku kao odgovor na autoritarnu odluku vlade o zatvaranju audiovizualne javne grupe ERT koja je šokirala javnost, a mogla bi izazvati i političku krizu među partnerima vladajuće koalicije

Vlada je jučer objavila da je podnijela nacrt zakona o preustroju audiovizualnog javnog sektora u Grčkoj koji obuhvaća radio, internet i televiziju, pošto je dan ranije na opće iznenađenje zatvorena javna radiotelevizija. Time želi izbjeći mogućnost da kriza ugrozi koaliciju koju su prije gotovo godinu dana sastavili konzervativci premijera Antonisa Samarasa, socijalisti Pasoka i umjerena ljevica Dimar.

Prekidom emitiranja na pet tv-kanala javne televizije i svih javnih radija grupe, Samaras, koji treba ovaj tjedan podnijeti izvješće trojki međunarodnih zajmodavaca, očito je želio pokazati odlučnost da dirne u svete krave javnog sektora, što je izraz kojim se poslužio vladin glasnogovornik.

Grupa ERT bila je kritizirana zbog svoje glomaznosti i političkog klijentelizma. Mnogi su Grci uvjereni da je ustanova gutala novac služeći političkim strankama, no svejedno su šokirani naglim prekidom emitiranja.

Zatvaranje televizije prihvatili su samo ministri Nove Demokracije (desnica) u koaliciji, a odluku nisu potpisali Pasok i Dimar koji se protive zatvaranju. Samaras još nije odgovorio na poziv koalicijskih partnera, Pasoka i Dimara, da održi trostranački sastanak i opet otvori ERT.

Na Cipru je sindikat novinara pozvao na skup pred grčkim veleposlanstvom u Nikoziji. U četvrtak neće izaći nijedan dnevni list jer su pozvani svi novinari u štrajk.

Sindikat pomoraca također će sudjelovati u štrajku te se očekuje poremećaj u pomorskom prijevozu.

Vlada je najavila stvaranje nove grčke radiotelevizije i interneta koja će se zvati Nerit S.A. i neće (u svom radu) ovisiti o državi te će imati neovisnu uređivačku politiku. Rad bi trebala početi krajem kolovoza i to s 1.200 zaposlenika umjesto sadašnjih 2.660. (Foto: Index, HRT)