Gradski muzej Varaždin: Vjera, ufanje, ljubav

gradski muzej varazdin 2

GMV Palača Herzer
10. 10. – 24. 11. 2013.

Jedan od najvažnijih projekata Gradskog muzeja Varaždin, na kojemu se radilo posljednjih nekoliko godina, je izložba pod nazivom Vjera, ufanje, ljubav, koja se u prostoru palače Herzer (Franjevački trg 6) otvara u četvrtak, 10. listopada ove godine, s početkom u 19 sati. Kao i u sličnim muzejskim programima, važnost ove izložbe očituje se u činjenici da, pored zanimljivosti teme koju obrađuje, ujedno pruža mogućnost prezentacije vrijednog, ali dobrim dijelom „skrivenog” fundusa, rijetko dostupnog javnom izlaganju.

gradski muzej varazdin 1

Ovom prilikom izdvojena je građa iz četiriju muzejskih odjela (Kulturnopovijesnoga, Etnografskoga, Povijesnoga te Galerije starih i novih majstora), čija je poveznica duhovni aspekt u temama umjetničkih i uporabnih predmeta, nastalih u različitim sredinama i razdobljima. Premda naziv izložbe sugerira temeljne kršćanske krjeposti, građa s kršćanskom (katoličkom) ikonografijom, iako najzastupljeniji, tek je jedan njezin segment. Ostali obuhvaćaju klasične (nekršćanske) teme, predstavljene na primjercima rimskog novca te na djelima likovne umjetnosti i umjetničkog obrta nadahnutih antičkom mitologijom, iz razdoblja renesanse, baroka i klasicizma. Posebnu cjelinu čini tema posvećena duhovnom životu seoskoga puka na području sjeverozapadne Hrvatske, ilustrirana i ambijentalnom inscenacijom seoskoga interijera, s naglaskom na Božji kut. Budući da su se u okolnim varaždinskim selima do danas, makar više u sjećanjima a manje u živim običajima, održale legende, priče i naputci za otklanjanje nevolja, odnosno poticanje sretnih događaja, u svrhu trajne zabilježbe toga dijela nematerijalne tradicijske baštine provedena su terenska etnološka istraživanja s autohtonim kazivačima. Kao rezultat, snimljen je film u trajanju od 120 minuta, koji će se prikazivati uz izložbu.

gradski muzej varazdin 4

U realizaciji izložbe sudjelovalo je više stručnjaka iz varaždinskoga muzeja, kao i vanjski suradnici, a glavne autorice koncepcije i postava su muzejske savjetnice Ljerka Šimunić, Ljerka Albus, Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević. Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin.

Izložba ostaje otvorena za razgled do 24. studenoga ove godine.

Anita Peričić

gradski muzej varazdin 3