Gradski muzej Karlovac obogatio fundus predmetima iz Afrike

Afrika 2

U vrijeme trajanja izložbe Gradskog muzeja Karlovac o karlovačkim istraživačima Afrike, koja je postavljena u prostoru galerije Vjekoslava Karasa, obogaćen je fundus zanimljivim predmetima iz Afrike

Zahvaljujući donaciji gospodina Josipa Završkog, prof. geologije, iz Homera (Lokve), Gradski Muzej Karlovac obogaćen je za 13 zanimljivih predmeta iz kulture afričkih plemena i naroda.

Radi se o dva bubnja (veliki i mali) iz Kenije, četiri skulpture (bubnjar – Burundi, žena s četiri lica – Kamerun, skulptura lovca – Senegal, glava žene – Kamerun) oružju (dva kratka koplja za vojni pohod – Kenija, vrh dugog koplja za lov životinja – Kongo, mač s kožnom navlakom- Kamerun) dva reljefa u drvetu (figura vrača – Kamerun, figura lovca – Burundi) te maski (ljudska maska – Kamerun).

Afrika 1

Darovani predmeti izloženi su u Galeriji Vjekoslav Karas, u predvorju izložbe „Afrika- Karlovčani u Africi u drugoj polovini 19. i početkom 20. st.” kao poticaj na daljnje upoznavanje kulturnih vrijednosti na afričkom kontinentu, ali i drugih izvaneuropskih zemalja.

Nakon izložbe bit će upisani u zbirku Braće Seljan.

Za detaljnije informacije možete kontaktirati voditeljicu etnografskog odjela GMK Janu Mihalić na broj telefona 412 381 ili e-mail: jana.mihalic@gmk.hr. Također vas obavještavamo da će donator g Završki i kustosica Mihalić u subotu 06.04.2013. od 10h do 12h biti u prostoru Galerije „Vjekoslav Karas” na raspolaganju za sva eventualna pojašnjenja vezana uz donaciju.

Izložba se može razgledati do 30. travnja 2013. godine.