Gotovo 200 investitora razgrabilo HEP-ove obveznice

hep

Hrvatska elektroprivreda (HEP) izdala je euroobveznice denominirane u američkim dolarima, vrijedne 500 milijuna dolara, s rokom dospijeća 2017. godine, uz kupon od 6,00 posto te prinos od 6,00 posto, priopćeno je danas iz te kompanije

Potražnja za tim izdanjem bila je iznimno snažna – dosegnula je 2,7 milijardi dolara. U transakciji je sudjelovalo gotovo 200 investitora iz više od 20 zemalja, od najvećih međunarodnih institucionalnih investitora do cijelog niza banaka i osiguravajućih kuća.
Obveznice su izdane bez državnih jamstava, što pokazuje da se uspostavljeni bonitet HEP-a, Program restrukturiranja HEP grupe kojeg je donijela nova Uprava, kao i plan ulaganja prepoznaju i na razini svjetskog tržišta te da tvrtka uživa povjerenje prvorazrednih svjetskih ulagača, navodi se u priopćenju.
Novac prikupljen tom transakcijom HEP će koristiti za vraćanje dijela postojećih zaduženja, čime se jača struktura bilance i produljuje ročnost ukupnog duga. Time se stvaraju pretpostavke za planirani snažni investicijski ciklus koji je na tragu Vladine strategije oporavka gospodarstva, navodi se u priopćenju.
Ova transakcija jasno indicira i snažnu potporu međunarodne investicijske zajednice HEP-u, kao tvrtki u 100-postotnom vlasništvu države što dokazuje da je međunarodna zajednica prepoznala i valorizirala napore hrvatske Vlade u restrukturiranju javnog sektora, ocjenjuju u HEP-u.
Od danas HEP je na međunarodnom tržištu kapitala pod povećalom najvećih institucionalnih investitora, što implicira nove i drugačije obrasce ponašanja i poslovanja HEP-a, zaključuje se u priopćenju. 
Foto: Robert Belošević/CROPIX