Gotovina i Markač obratit će se sudu

Pakoštanci palili svijeće
 

Branitelji su nedavno na Kninskoj tvrđavi zapalili 57 bengalki za Markačev rođendan
 
Hrvati diljem svijeta u molitvi za generale Gotovinu i Markača uz poruku da Hrvatska nije nastala na zločinu

Nije bilo neselektivnog granatiranja Knina, a ako toga nije bilo, onda nije bilo ni udruženog zločinačkog pothvata – to je argument koji će sutra braniteljski timovi generala Ante Gotovine i Mladena Markača obrazložiti na raspravi u žalbenom postupku, koja počinje u 9 sati i mogla bi potrajati cijeli dan.

Žalbeno vijeće predvidjelo je i mogućnost da se generali Gotovina i Markač osobno obrate sucima na kraju ročišta i za to su odvojili po 10 minuta, a RTL saznaje kako će generali to i učiniti.

– General Markač iskoristit će pravo da se u završnoj riječi obrati sudskom vijeću. Bit će to ljudsko obraćanje u kojem će ponoviti da nije kriv za zločine koji mu se stavljaju na teret – otkrio je za RTL Goran Mikuličić.

 
Molitva i svijeće za generale
 
Dan uoči sutrašnjeg početka rasprave žalbenog vijeća u Den Haagu, Hrvati diljem svijeta, te u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, sudjeluju u globalnoj akciji "Plamen slobode" te će u svoje nedjeljne molitve uključiti hrvatske generale Antu Gotovina i Mladena Markača i upaliti svijeću, a ujedno i na taj način izraziti neslaganje s prvostupanjskom presudom. Po njoj je, podsjetimo, Gotovina dobio 24, a Markač 18 godina zatvora.
Uz paljenje bijelih svijeća, koje simboliziraju ljubav i vjeru u pravdu i pravednost, u župnoj crkvi sv. Mihovila u Pakoštanima održana je središnja molitva u globalnoj akciji Plamen slobode koju je organizirala braniteljska udruga Zavjet. Župnik Mario Sikirić pozvao je župljane na zajedničku molitvu "kako bi dvojica naših generala imali snage za sve što trpe za svoju domovinu i sve nas".
Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice Zavjeta, kazao je kako im je bila želja da se Hrvati diljem svijeta ujedine u molitvi za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača uz poruku da Hrvatska nije nastala na zločinu i da su naši generali samo branili svoju domovinu od agresora.
– Teško je prognozirati što će se sutra dogoditi, ali nadamo se najboljem i da će pravda ipak pobijediti, dodao je Mužanović naglašavajući da se u akciju uključilo više od stotinu gradova u cijelom svijetu.
 
Ante nije ni za što kriv
 
Osim Pakoštanaca, rođaka i prijatelja, svijeće su došli zapaliti i brojni suborci generala Gotovine, a legendarni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Dida nije krio suze neprestano ponavljajući kako "Ante nije ni za što kriv".
– Samo molim da nam se vrati. Prije Oluje pozvao je nas zapovjednike u vojnu bazu u Šepurine, bio je tamo i pokojni nadbiskup Ivan Prenđa, i govorio nam kako se treba ponašati u ratu i toj akciji. A oni ga optužuju za zločin!, prisjetio se Telesmanić i dodao kako je general Gotovina uvijek bio hrabar, i onda kad su ga osudili, ali ovoga puta nada se boljem rješenju, a svi skupa skorom dolasku u Pakoštane.
U pravdu i brzi povratak svoga nećaka vjeruje i Gotovinina teta Marija Miočev kojoj je, kaže, njezin Ante prošli tjedan poručio da se pazi dok on ne dođe kući.
Akciju Plamen pokrenuo je Hrvatski svjetski kongres, a osim paljenja svijeća i molitve, najavljene su i revijalne nogometne utakmice.
Akciji “Plamen slobode”, potvrđeno je, pridružuju se Hrvati u stotinjak različitih gradova na svim kontinentima svijeta: Buenos Aires, Sao Paulo, Vancouver, London, Singapur, New York i Pariz…a  u Njemačkoj gotovo da neće biti većeg grada koji neće sudjelovati u akciji. U Melbourneu će igrači Melbourne Croatije nakon prvenstvene utakmice protiv Heidelberg Uniteda, na svom stadionu zapaliti svijeće i poručiti svijetu “Hrvatski generali, mi smo sa vama”. Brojni hodočasnici u Lourdes i Fatimu, među ostalima Udruga vjernika "Pokret krunice za obraćenje i mir", ovih su dana na svoje putovanje ponijeli svijeće s prigodnim etiketama “Plamen slobode”.
Pravomoćna presuda Markaču i Gotovini očekuje se iduće godine.

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsel
Izvor: Andrina Luić, Ivan Halar / Vecernji.hr

Akademija-Art