Gostuju maestro D.R. Davies i pijanist F. Bidini

Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije

U petak, 25.05. u Plavom ciklusu Zagrebačke filharmonije gostuju maestro Dennis Russell Davies i pijanist Fabio Bidini

Iako je repertoar američkog dirigenta Dennisa Russella Daviesa širok, ono po čemu je posebno poznat su interpretacije nove glazbe – naručio je, izvodio i snimio više djela živućih skladatelja poput Arva Pärta i Philipa Glassa. Dirigiranje i klavir studirao je na njujorškom Julliardu, gdje je stekao i doktorat. Aktivno je prisutan na sjevernoameričkoj –  1991. postao je ravnateljem bruklinške Glazbene akademije i Bruklinške filharmonije, a 1996. imao je debi u Metropolitan operi – i europskoj glazbenoj sceni. Posljednjih je godina baš Europa središte njegovog profesionalnog života –   šef je dirigent od 2002. Brucknerovog orkestra i Opere u Linzu te od 2008. Baselskog simfonijskog orchestra.
Pijanist Fabio Bidini jedan je od najtalentiranijih mladih pijanista. U dobi od samo pet godina krenuo je na satove klavira, a već pola godine kasnije svirao svoj ​​prvi javni koncert. U sljedećim godinama je osvojio jedanaest najvažnijih talijanskih pijanističkih natjecanja. Svirao je sa najprestižnijim svjetskim orkestrima, između ostalih: Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijom San Francisca, BBC orkestrom Walesa te u najpoznatijim koncertnim dvoranama Carnegie Hall-u, Kennedy centru Washington, Royal Festival Hall-u i drugima. Njegov glazbeni repertoar broji  čak osamdeset četiri koncerta za glasovir od renesanse pa do modernog doba.
Bidini je pijanist međunarodnog iskustva koji je nastupao sa najpoznatijim orkestrima, surađivao sa ponajboljim dirigentima današnjice u najvećim koncertnim dvoranama i na festivalima diljem svijeta.
U petak, 25.05. na Zagrebačkoj pozornici Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga nastupa sa orkestrom Zagrebačke filharmonije, a u suradnji sa dirigentom Dennis Russell Daviesom izvest će Koncert za klavir i orkestar Arama Hačaturjana te 6. Simfoniju Sergeja Prokofjeva!

Mirjana Ljubičić

Akademija-Art