Gostovanje Zagrebačke filharmonije u bečkom Musikvereinu

 
Pod ravnanjem maestra Martina Siegharta Zagrebačka filharmonija nesumnjivo će imati sigurno vodstvo do glazbeno zahtjevne bečke publike

BEČ – Orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem austrijskog maestra Martina Siegharta u srijedu, 16.01.2013. gostuje u hramu europske klasične glazbe – bečkom Musikvereinu.

Musikverein jedna je od najslavnijih koncertnih dvorana u Europi i svijetu, kako po svojoj vrhunskoj akustičnosti, tako i po impozantnom popisu svjetskih dirigenata i orkestara koji su upravo nastup u toj cijenjenoj bečkoj dvorani isticali kao posebnu čast i vrhunac svog koncertnog i glazbenog djelovanja.

Dvorana  je to koja iz godine u godinu svojim novogodišnjim koncertima, oduševljava veliki broj gledatelja ispred malih ekrana, između ostalog i hrvatske građane.

Jedan od naših najeminentnijih dirigenata, Lovro pl. Matačić, inače dugogodišnji šef dirigent Zagrebačke filharmonije, svoje je glazbeno obrazovanje stekao upravo u Beču – kao osmogodišnjak pristupio je glasovitom Zboru Bečkih dječaka, a nastavio u Pijanističkoj gimnaziji i bečkom konzervatoriju. Upravo zato, ovaj koncert bit će izveden maestru Matačiću u čast koji je ovdje nastupao mnogo puta te je za svoje antologijske interpretacije, posebno Brucknerovih djela, primio međunarodno priznate nagrade: Brucknerovu medalju Međunarodnog Brucknerovog društva te  Brucknerov prsten Bečkih simfoničara. Zagrebačka filharmonija u drugom  dijelu koncerta izvest će Brucknerovu 7. simfoniju, standarde koje je maestro Matačić postavio tokom svog umjetničkog djelovanja.

Pod ravnanjem maestra Martina Siegharta Zagrebačka filharmonija nesumnjivo će imati sigurno vodstvo do glazbeno zahtjevne bečke publike – Maestro Sieghart rođeni je Bečanin, s iskustvom sviranja u Bečkom simfonijskom orkestru i dirigiranja u najboljim austrijskim orkestrima gdje je u posebno značajnom fokusu imao djela Antona Brucknera i W.A.Mozarta.

Zagrebačka filharmonija nastupit će u Jeunesse ciklusu odnosno ciklusu za Mlade Musikvereina. Ne bez razloga –  svoju priliku za pokazivanje i dokazivanje na bečkoj pozornici imat će
mladi i talentirani umjetnici, inače istaknuti članovi Zagrebačke filharmonije – violinist Martin Draušnik i violončelist Smiljan Mrčela.

Koncert u srijedu bit će otvoren Papandopulovim Dvostrukim koncertom za violinu i violončelo u kojem će solistički nastup
imati Martin Draušnik i Smiljan Mrčela.

U drugom dijelu koncerta maestro Sieghart povest će orkestar kroz orkestralno intenzivnu, zanimljivu i raskošnu 7. Simfoniju u E-duru Antona Brucknera . Sedma simfonija Brucknerovo je najpopularnije orkestralno djelo. Što zbog uhu dotad najpristupačnije Brucknerove glazbe, što zbog činjenice da se vrijeme nastanka simfonije poklapa sa smrću Brucknerovog glazbenog uzora Richarda Wagnera, djelo se smatra nekom vrstom glazbene počasti preminulom skladateljskom geniju.

Koncertu će nazočiti Veleposlanik RH u Beču, g. Gordan Bakota, članovi hrvatskog Veleposlanstva, a najavljen je i dolazak gradonačelnika Grada Zagreba, g. Milana Bandića.