Gostovanje Panonske filharmonije iz mađarskog Pečuha

U petak, 05.10.2012.g. u 19:30sati, u Plavom ciklusu Zagrebačka filharmonija ugošćuje Panonsku filharmoniju iz mađarskog grada Pečuha

Panonska filharmonija orkestar je međunarodnog ugleda i duge tradicije vrhunskog muziciranja; 2011.g.  proslavila je 200.-tu obljetnicu svoga postojanja. Nastupima na brojnim međunarodnim glazbenim festivalima, gostovanjima u svjetskim glazbenim središnjicama, suradnjom sa eminentnim dirigentima i solistima( Oliver von Dohnányi, Krzysztof Pendereczki, Leopold Hager, tenor Placido Domingo, violinist Roby Lakatos..) zasluženo slovi  kao jedan od vodećih mađarskih orkestara. Kad je grad Pečuh 2010. godine izabran za Europski grad kulture, upravo je Panonskoj filharmoniji pripala čast da bude kulturni ambasador svoga grada i zemlje čijem su međunarodnom kulturnom ugledu u svojoj dugogodišnjoj tradiciji toiko pridonijeli.

Tibor Boganyi

Od jeseni 2011. funkciju šefa dirigenta obnaša Tibor Bogányi koji će orkestrom dirigirati i ovoga petka u Zagrebu uz solističku pratnju Gergely Bogányija za klavirom. Briljantna tehnika zajedno s duboko izražajnom umjetničkom interpretacijom, od Gergelyja Boganyija učinile su izvanrednog, međunarodno priznatog izvođača.  


Pannon Philharmonic Orchestra

Ova veličanstvena glazbena večer započet će skladbom Symphonic Overture Levente Gyöngyösija, rezidencijalnog skladatelja Panonske filharmonije koji je ovo djelo napisao za koncert otvaranja nove sezone 2012./2013. Panonske filharmonije. Nastavit će se 3.koncertom za klavir i orkestar u D-duru Sergeja Rahmanjinova, a završiti Prvom simfonijom u d-molu proslavljenog mađarskog skladatelja i jednog od najznačajnijih ličnosti mađarskog glazbenog života 20. stoljeća  Ernő Dohnányija.

Pozivamo Vas da zajedno s nama dočekate goste iz Mađarske, podržite ovakve međunarodne kulturne suradnje i provjerite kako je ovaj orkestar iz ne-velikog mađarskog grada Pečuha, izgradio reputaciju jednog od najboljih i najdugovječnijih orkestara u Europi!

Na uvodnoj fotografiji: pianist Gergely Boganyi