Godišnjica ubojstva Johna Fitzgeralda Kennedyja

johna fitzgeralda kennedy

johna fitzgeralda kennedy

Sjedinjene Države će 50. godišnjicu smrti predsjednika Johna F. Kennedyja, ubijenog u Dalasu, obilježiti minutom šutnje u cijeloj zemlji. U Dalasu će zvoniti crkvena zvona u trenutku kad je 35. američki predsjednik pao 22. studenoga 1963. pod mecima Leeja Harveyja Oswalda. Održat će se i prigodna svečanost, a vojni zrakoplovi nadlijetat će grad.

U katedrali svetog Mateja u Washingtonu služit će se misa. Vijenac će biti položen blizu njegove biste u Centru ‘Kennedy’. Kongresmeni su predložili rezoluciju kako bi se 29. svibnja, dan na koji se rodio John Kennedy, proglasio Danom sjećanja.

Pucnji što su 22. studenoga 1963. odjeknuli u Dallasu, glavnom gradu države Texas, uzdrmali su Sjedinjene Države, a njihov odjek munjevito je prostrujio svijetom. Tog tragičnog prijepodneva SAD je izgubio svog 35. predsjednika, najmlađeg u povijesti nacije, a svijet je ostao bez jednog od istaknutih državnika. Četrdeset pet minuta nakon atentata uhićen je i optužen za zločin Lee Harvey Oswald. Nije prošlo ni 48 sati, i on je bio ubijen. Tajna ubojstva predsjednika Kennedyja ostala je nerazjašnjena.

Kennedy je bio prvi američki predsjednik nakon 2. svjetskog rata koji je postigao konkretne rezultate u pronalaženju načina zajedničkog življenja dvaju društvenih sustava i dviju sila. “Mit o Kennedyju”, zauvijek mladom, lijepom i prvom u potpunosti modernom predsjedniku, neokaljan je pola stoljeća poslije u srcu Amerikanaca. Tri četvrtine njih smješta ga na čelo liste modernih američkih čelnika koji će ostati zabilježeni u povijesti kao “iznimni”, ispred Ronalda Reagana i Billa Clintona, prema ispitivanju Gallupa. (Foto: Nationalpost.com, HRT)