Gledajte uživo uspravljanje Costa Concordije

Costa Concordio Infografika 1000px

Operacija uspravljanja utonulog kruzera Costa Concordia, bez presedana u povijesti, krenula je ujutro u devet sati. Početak akcije kasnio je tri sata zbog loših vremenskih uvjeta

PRETITE UŽIVO/LIVE!

Cijelom operacijom upravlja konzorcij od 11 stručnjaka stručnjaka koji upute odašilje iz kontrolne sobe na barci Polluce, smještene vrlo blizu pramca Costa Concordije. Na palubi utonulog broda postavljeno je pet kamera s mikrofonima kako bi stručnjaci mogli prilagođavati daljnje poteze i rješavati moguće probleme interpretirajući zvukove koje stvara pomicanje grdosije od 114.500 tona.

costa

Zadnji trajekt krenuo je s otoka Giglio prema kontinentu oko 6 sati kako bi operacija uspravljanja broda mogla početi. Pomorski promet uz otok bit će zabranjen sve do kraja operacije za koju se procjenjuje da bi mogla trajati 10 do 12 sati.

Dvadeset mjeseci nakon nesreće broda, u kojoj je poginulo 30 osoba a dvije se smatraju nestalima, talijanske vlasti dale su u nedjelju zeleno svjetlo za operaciju uspravljanja broda.

Olupina duga poput tri nogometna igrališta leži nagnuta u moru oko otočića Giglia otkako se u siječnju 2012. nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika.

Operacija ispravljanja pripremana je tijekom cijele godine; u njoj je sudjelovalo oko 500 radnika, a cijena cijelog pothvata, kakakv još nije pokušan u povijesti, a tvrtka-vlasnik cruisera procjenjuje se na 600 milijuna eura.

Prijenos uspravljanja Costa Concordije možete gledati ovdje.

Snimka prva tri sata operacije ispravljanja Costa Concordije

{youtube}Z80QZSOPaxY|500|400|0{/youtube}