Glas Koncila poziva Čačića i Vladu na etičku odgovornost

Presuda potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću nije mogla zaobići ni Glas Koncila, pa glavni urednik toga katoličkog tjednika, mons. Ivan Miklenić, u najnovijem broju u svom komentaru piše kako je Čačićev slučaj, zapravo, veliki etički test za ovu vladu

"Političari pripadnici vladajuće koalicije suočeni su s problemom koji je do najmanjeg detalja transparentan te im je uskraćena mogućnost zamagljivanja ili reinterpretiranja toga slučaja, kao i manipuliranja okolnostima pa će konačna odluka otkriti njihovo pravo lice. Nije nepoznato, ne samo u Hrvatskoj, da političari često gaze i ustavne i zakonske odredbe kao i elementarna etička načela, no to ipak čine samo onda kad to mogu od javnosti sakriti ili kad to mogu javnosti prikazati s nekim pozitivnim predznakom, pa najšira javnost ostane u nejasnoćama", piše Miklenić, naglašavajući kako "aktualni slučaj ne omogućuje vladajućim političarima da išta prikriju ili da išta politički garniraju, pa je njihova vjerodostojnost i etička principijelnost na najvećoj mogućoj kušnji."

"Konačni ishod toga slučaja očitovat će ili etičku principijelnost ili primjenu dvostrukih kriterija odnosno dominaciju grupnih, ideoloških i političkih interesa nad etikom. Kakav god stav u tom slučaju bude zauzet, bit će to svojevrsna legitimacija, ne samo Kukuriku koalicije nego i Hrvatske pred svijetom", piše Miklenić, naglašavajući kako je "očito da u tom slučaju nije riječ tek o osobnoj karijeri određene osobe – koja je, premda bez svake sumnje nije željela u tom slučaju učiniti nikakvo zlo, umiješana u tragični gubitak dvaju ljudskih života, i koja tu činjenicu ne samo da ne može izbrisati iz svoga života nego je dužna poslušati glas svoje savjesti i po tome glasu postupati – već je riječ i o testiranju odnosa hrvatskih političara prema etici, koja je u temelju svakoga zdravog društva i bez koje ni jedno društvo ne može ostvariti boljitak ni u demokraciji, ni u gospodarstvu ni u svim drugim segmentima društvenoga života".

"S etičkog stajališta, veoma je dvojbeno isticati golemu razliku između uvjetne i bezuvjetne osude, jer pravo slijedi svoju zakonitost i ne doseže uvijek ni etička načela ni etičku praksu", kaže glavni urednik Glasa Koncila.
Posebno je iznenađen "izvrtanjem naglavačke" drevne etičke maksime ‘non quis, sed quid’, koja se može prevesti: ‘Nije važno tko govori, već je važno što govori’, u tobože narodnu uzrečicu – kako je u subotu 30. lipnja rečeno u Svetom Martinu na Muri: ‘Najprije pogledaj tko govori, a onda slušaj što govori’.
"To izvrtanje etičkog načela tipičan je primjer izigravanja etike, relativiziranja etičkog načela o istini. Naime, istina nije manja ni manje obvezujuća ako je iznosi tzv. mali, obični čovjek, a ne kakav društveni uglednik ili moćnik, jer neki iskaz ili jest istina ili nije, te ne ovisi o tome tko ga iznosi. Očito je da oni političari kojima su često važniji dojmovi i interesi od istine imaju problema s istinom, i taj je njihovo problem puno veći nego što su oni toga svjesni", piše Miklenić i kaže kako se "istina može potisnuti, zabraniti, izvrnuti, prešutjeti, ali se ničim i nikada ne može ubiti ni uništiti".
"Upravo zato su političari, pripadnici aktualne vladajuće garniture, na iznimno važnom i velikom ispitu i sva će javnost znati kako su ga položili ili ga nisu položili. Uspjeh odnosno neuspjeh na tom ispitu otkrit će i stvarni njihov odnos prema općemu dobru cjelokupnog hrvatskog društva", piše Glas Koncila o etičkoj dimenziji cijelog slučaja.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Izvor: Darko Pavičić/Vecernji.hr

Akademija-Art