Katolički tjednik "Glas Koncila" u najnovijem broju piše da je država Hrvatska, sviđalo se to kome u Hrvatskoj i izvan nje ili se ne sviđalo, ušla u sasvim novu fazu svoje povijesti te mora hitno doći kraj dosadašnjoj rušilačkoj gospodarskoj politici koju su provodile sve vlade od 2000. godine
U uredničkom komentaru tjednika "Novo stanje i za gospodarstvo" Ivan Miklenić upozorava da je novi položaj Hrvatske golem izazov za sadašnje vlasti. "Mogu se prilagoditi i početi konačno raditi na svekolikom jačanju Hrvatske ili će morati uskoro odstupiti", tvrdi u komentaru.
Podsjećajući da je treće tromjesečje zlatno godišnje doba turizma koje je prema službenim očitovanjima ove godine bilo veoma uspješno, Miklenić napominje kako je pad BDP-a, kao i prvi put porast nezaposlenosti baš u tom razdoblju "neporeciv znak za uzbunu".
"Pokazuje se, naime, još jednom da Hrvatska nema gospodarske strategije primjerene svojim potencijalima i svojim komparativnim prednostima", navodi u komentaru.
Pritom dodaje da je zapanjujuće što politička oporba diže prašinu samo s površine ne ulazeći ni približno u bit problema, a stručnjake koji nude realna rješenja, najčešće tek na lokalnim televizijama, nitko od odgovornih ne želi uzeti ozbiljno.
Najnoviji pad BDP-a, kako kaže Miklenić, zapravo je uspjeh politike koja je sve dosada težila utapanju Hrvatske u siromaštvu regije, uz iznimke novih bogataša iz redova partijskih sekretara i njihovih interesnih skupina. I uporno njegovanje neučinkovite i spore administracije, kako dodaje, važan je doprinos stvaranju antipoduzetničke klime i odbijanja potencijalnih investitora premda se verbalno – radi obmanjivanja javnosti – ne prestaju prizivati investicije, i najavljivati ih za skoru budućnost, koja nikako ne dolazi.
"Nije se moguće oteti dojmu da su političari sve dosada svjesno i suptilno razarali Hrvatsku, a tome služi i proračun za 2013. godinu", smatra komentator.
Napominje da je Hrvatska oslobađajućom presudom Haškoga suda doživjela drugo važno međunarodno-pravno priznanje te sve projekcije o demontaži hrvatske države padaju u vodu.
"Nakon haške presude bitno novo značenje dobilo je i punopravno članstvo Republike Hrvatske u NATO-savezu, a koje sve dosada političari nisu ni pokušali kapitalizirati ni na koji način, a ima ih puno", ističe komentator i dodaje da sasvim novo značenje dobiva i vrlo skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju, koje su političari, usprkos drugačijim ali praznim riječima, snažno podcijenili. Drži da do pravog izražaja sada dolaze i riječi američke državne tajnice po kojima je Hrvatska perspektivna zemlja.
Novi položaj Hrvatske golem je izazov za sve političke stranke, osobito one koje pretendiraju na vlast, jer neće moći nastaviti utrtim stazama svekolikog slabljena Hrvatske, već će morati ponuditi i ostvariti nužne zaokrete i stvarno biti spremne i dorasle za ostvarivanje legalnih i legitimnih hrvatskih nacionalnih ciljeva i interesa, osobito u gospodarstvu, kako bi Hrvatska postala korisna članica međunarodne zajednice, stoji u zaključku komentara.
Foto: Novilist.hr
Izvor: Hina