Gladni hrvatski dizajneri na putu za Beč

bec 2

Hrvatski dizajn hrane na bečkom sajmu

Bečki Muzej primijenjene umjetnosti MAK će od 18. do 20. listopada ove godine biti domaćin jubilarnom desetom po redu međunarodnom sajmu namještaja, mode i nakita pod nazivom Blickfang.

Bečki se Blickfang u međuvremenu profilirao kao svojevrsna platforma mlade i kreativne dizajnerske scene, koja mladim talentima nudi mogućnost besplatnog predstavljanja njihovih radova.

Posjetitelji će na ovom 3.500 m2 velikom prodajnom sajmu moći doživjeti nove, inovativne i neobične dizajnerske ideje i oblike koji potječu od preko 100 dizajnera, od kojih čak polovica po prvi puta sudjeluje na sajmu. Blickfang je koncipiran tako da otvara mogućnost za živi i direktni dijalog između dizajnera i konzumenta koji tijekom posjeta kreću na istinski dizajn-safari.

Predstavljeni radovi su naime često prototipovi proizvoda koji u okviru prodajnog sajma mogu biti direktno testirati na krajnjim potrošačima.

bec 1

Nazočnost samih dizajnera je upravo ono što daje posebnost cjelokupnom sajmu, tj. ona kupcima na svojevrstan način jamči „kontrolirano podrijetlo” proizvoda.

Jedno od težišta ovogodišnjeg festivala je posvećeno i hrvatskom dizajnu hrane tj. izložbi pod nazivom «Hungry Designers”. Riječ je o izložbi dizajnerskih projekata na temu gastronomije u turizmu, na kojoj će svoje radove predstaviti dvadesetak hrvatskih dizajnera i dizajnerskih timova. Nakon festivala dizajna Dan D u Zagrebu, gdje je premijerno predstavljen preview izložbe, izložba „Hungry Designers” gostovala je u opatijskom Muzeju turizma, a sada kreće put Beča.

Blickfang

Kustosice projekta su Ivana Borovnjak i Roberta Bratović, a dizajneri i dizajnerski timovi čiji proizvodi čine izložbu su Oaza, Filip Havranek i Kristina Lugonja, Ivan Dorotić i Luka Borčić, Nikola Radeljković i Igor Zanzerović, Vlatka Leskovar, Branimir Paškvan, Manufakturist, Sonda, Nina Bačun i Roberta Bratović, Noel Šuran i Davorka Tumpić, Đurđa Prettyface i Vedran Klemens, Superstudio 29 te Mirna Raduka i Karmen Kolombo.

Blickfang se svake godine održava još i u Zürichu, Stuttgartu, Münchenu, Kopenhagenu, Hamburgu te Baselu.