General Julian Thompson: Argentinci će ipak osvojiti Falklande

Kada Argentinci pregaze naše postrojbe, možemo ih istjerati samo uz pomoć nosača. A njega sada nemamo, tvrdi britanski general.

Argentina će ponovno napasti Falklande, ali ovaj će put tamo i ostati jer Velika Britanija jednostavno neće imati snage da ih ponovno istjera kao što se to dogodilo prije trideset godina!

Nije to zaključak nekog od salonskih analitičara ili tvrdnja argentinske propagandne službe, već hladna, trijezna procjena britanskog generala Juliana Thompsona, koji je na Falklandima 1982. porazio argentinske trupe i izbacio ih s otoka.
Lak plijen specijalaca
– Ni argentinska ni britanska vojska nisu više što su nekad bile. Argentinci danas imaju marinsku brigadu, vrhunske padobrance i izvrsne specijalne postrojbe koje ratuju prema sasvim drugačijim načelima u odnosu na jedinice koje su koristili osamdesetih godina prošlog stoljeća – kaže general Thompson, koji je tijekom Falklandskog rata zapovijedao Kraljevskim marincima. Ne samo da su Argentinci drastično poboljšali svoje trupe već je zbog štednje oslabljena i britanska vojska, koja više ne može niti pomišljati na odgovor kakav je izvela 1982.
– Kada Argentinci izvedu invaziju, pregazit će našu postrojbu na Falklandima i zauzeti zračnu bazu RAF-a u kojoj se danas nalaze lovački avioni. Jedino moguće vojno rješenje jest slanje nosača zrakoplova u područje otočja koje bi dalo podršku trupama na terenu. Tih nosača danas Britanija nema, a bez zračne potpore nema ni ponovnog preuzimanja otoka ni odbijanja invazije. Kraj priče – kaže general Thompson, napominjući da je britanski kontingent na otoku sa samo 1300 vojnika i četiri ratna zrakoplova lak plijen za napadače.
Falklandski otoci, iako 12.000 kilometara udaljeni od V. Britanije, već su stoljećima dio britanskog imperija, ali i kamen smutnje odnosa između Londona i Buenos Airesa. Posljednjih dana tenzije oko otočja dodatno su narasle nakon što je britanski princ William počeo, kao pilot vojnog helikoptera, služiti dio vojnog roka u bazi na Falklandskom otočju koje je površinom oko pet puta veće od površine svih hrvatskih otoka zajedno, no ima samo oko 3000 stanovnika.
Mine oko otoka
Najžešće razdoblje u povijesti arhipelaga ipak je 1982. godina kada su u 74-dnevnom ratu na Falklandima bjesnjele bitke u kojima je poginulo više od 900 vojnika s obje strane. Na kraju se desetkovana argentinska mornarica povukla, ostavivši za sobom između 18 i 25 tisuća podvodnih mina koje i danas plutaju u vodama oko otoka.
– Ne treba očekivati da će Argentina sutra napasti Falklande jer sada je budnost na visokoj razini. Ali za dvije ili tri godine iskoristit će naš trenutak nepažnje, a to će biti kraj britanske vladavine ovim otočjem – kaže general Thompson, koji je danas u mirovini. Aktivni pak zapovjednici smatraju da situacija, unatoč gubitku britanskog nosača zrakoplova u Atlantiku, koji je odbačen zbog štednje, nije tako crna te da će obraniti otočje ako ustreba.

Izvor: Bernard Karakaš / Večernji list

Akademija-Art