Gasper Sopi u galeriji Nano: Magični piano


 
Galerija Nano, Gajeva 26, Zagreb

Gsper Sopi
Magični piano

od 27. 06. (u 20.00 sati) do 29. 06. 2012.
Magični piano je interaktivna instalacija u kojoj središnju ulogu igra neispravan klavir. Fizička klavijatura je pomoću kamere mapirana u virtualnu, te je ozvučena upotrebom računala koje generira note kada se posjetitelj približi. Naoko običan klavir, izložen u galerijskom prostoru, intrigantan je objekt koji posjetioca poziva na interakciju prilikom čega iznenadno otkriva svoju magičnost.
Efekt iznenađenja nastao takvom situacijom otvara prostor za eksperimentiranje, refleksiju i ekspresiju prilikom čega je posjetitelj kreator vlastitog (ali i tuđeg) sadržaja. Na taj način ovaj je rad za svakog posjetitelja unikatno iskustvo.
Perceptivni jaz koji se javlja uslijed neočekivanih događaja aktivira u ljudskom mozgu niz kognitivnih mehanizama koji ga “provociraju” da pojasni novonastale situacije, što je svakako poželjno stanje u suvremenom svijetu u kojem je "budnost" često više iznimka nego pravilo.

Gasper Sopi rođen je 1980. g. u Prištini, Kosovo. Magistrirao je Kognitivne sustave i interaktivne medije na Universitat Pompeu Fabra u Barceloni. Bavi se interaktivnim medijima, član je Hrvatskog dizajnerskog društva te je izlagao na više skupnih izložbi u zemlji.
Božidar Katić

Akademija-Art