Galerija Zvonimir – Izložba Dubravka Mokrovića – Brade

Izložba Dubravka Mokrovića – Brade

U galeriji Zvonimir, u Zagrebu, u petak 16. ožujka 2012., u 19 sati, otvara se izložba slika DUBRAVKA MOKROVIĆA – BRADE

Mokrović se 
predstavlja s tridesetak recentnih slika većih formata, tehnike ulje ili akril na platnu.  

Dubravko Mokrović rođen je u Zagrebu 1953. Na slikarskoj sceni pojavljuje se zadnjih desetak godina, mada cijelog života druguje s kistom i bojama. Izlagao je na samostalnim izložbama u Zagrebu, Mostaru, Osijeku, Zaboku, Novalji, Velikom Taboru, Pragu (Češka), itd. Sudjelovao je na likovnim kolonijama u Neumu, Čapljini, Stubičkim toplicama, Metkoviću, Belom manastiru, i drugdje. U mladosti se osim slikarstvom bavio i glazbom, koja je česta tema njegovih slika.

O njegovom slikarstvu u predgovoru kataloga Stanko Špoljarić, među inim, piše i ovo: …“Mokrović se ne zatvara u cikluse, istina, postoji niz srodnih slika u slijedu, no s obratima koji slijede. Nisu to pomaci nego potresi proizišli iz elementarnosti slikarske energije, naboja koji se ne smiruje samozadovoljstvom trenutka. Možda se ponekad Mokrović i želi svidjeti, slikarskom kultiviranošću izreći odu i gradovima i prirodi, ljepoti u silnicama boje i oblika, no autentičnost života, i gruba i banalna, uznemirujuća i nerazumljiva, za njega je na višoj cijeni…“ I dalje: „…Ali ispod epiderme površine (temperatura stvaranja) izjednačuje se, jer i vedrina i tjeskoba, bliskosti i otuđenja, dobronamjernost i ironija do sarkazma, stanja su urasla u mokrovićevsku likovnu logiku. Jedinstvenu u raznolikosti, s figurama anatomski uslovljenim i proporcijski razvedenim, naglašeno postavljenim u prvi plan ili povučenih u slojevito strukturirani prostor. Označen i mrežom crtovlja, kako obrubnicama vitrajne čitkosti tako i linijama s nemirnošću drhtaja. Karakter linije ponajbolje govori o tematskom opredjeljenju, jer svojevrsna arhitektonska konstruktivnost ili intimistička tanahnost moraju biti jeka raspoloženja…“
Na otvorenju izložbe u glazbenom trenutku nastupit će rock-sastav Prazna lepinja.
Izložba se može razgledati do 28. ožujka u radno vrijeme galerije Zvonimir: pon-pet od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan.
Zrinka Pillauer Marić

Akademija-Art