Studentski centar, Savska cesta 25, Zagreb
Beata Anna Jarzyna
Noćne priče
od 31. 03. do 8. 04. 2011.

Izložba Beate Anne Jarzyne pod nazivom Noćne priče, otvara se 31. ožujka, u Galeriji SC.

Beata i ja smo otkrile zanimljivu podudarnost, upravo je Savica mjesto gdje je Beata započela zagrebačke Noćne priče. Serija fotografija Noćne priče nastala je 2008. godine za vrijeme studiranja u Krakowu, nastavila se u rodnom gradu Rzeszovu, a od prošle godine Beata fotografira i u Zagrebu.

Noćne priče su urbani noćni pejzaži, lišeni ljudi, pomalo jezoviti prizori dodatno očuđeni umjetnim svjetlom. Beata fotografira marginalizirane i zapostavljene dijelove grada, predgrađa, otuđene stambene zgrade i industrijske zone. Zanimaju je tzv. prijeteće geografije koje objedinjuju takva marginalna i zapostavljena mjesta, geografske i kulturne periferije koje su istovremeno doživljene kao fascinantne ali i zastrašujuće. Osim fotografije, Noćne priče dodatno dočaravaju i nijemi video radovi snimani na istim mjestima u Zagrebu. Tišina u video radovima naglašava jezovitu, tajnovitu i tjeskobnu atmosferu napuštenih urbanih prostora. Jezovitost i nelagoda je potencirana i pomalo neprijateljskom prisutnošću prirode (drveća, granja, grmova i trave), koja noću živi drugačijim životom.

Fotografirajući Noćne priče, Beata se prepoznaje u ulozi flaneuse, avanturistički raspoložene istraživačice misterioznih i začudnih urbanih prostora. Šetajući gradom noću, ova se flaneuse prepušta psihogeografskom lutanju, dériveu, koji se ne sastoji od smislenog prelaženja iz točke A u točku B već ovisi o njezinom gledanju i uvučenosti u događaje, situacije i slike, pri čemu se mora prepustiti njihovoj nepredvidljivoj privlačnosti napuštajući uobičajene motive za kretanje i djelovanje. Dérive zahtijeva reakciju na podražaje, ma kako neplanirana i nestrukturirana ona bila. Noćne priče nastale su kao direktna reakcija na podražaje nepoznatog urbanog prostora kojima se Beata spontano kretala. Autoričina noćna slika grada proizlazi iz njezine interakcije s urbanim prostorom koji istražuje šetnjom. Njezine fotografije pridaju intimni značaj, na prvi pogled, neuglednim i nezanimljivim gradskim prostorima te na taj način razotkrivaju alternativnu (foto)kartografiju grada.

Lea Vene


Akademija-Art.hr
31.03.2011.