Skip to content

Galerija Academia Moderna: Izložba „Knjige umjetnika (HR)“

Institut za suvremenu umjetnost
Galerija Academia Moderna, Augusta Šenoe 11, Zagreb
„Knjige umjetnika (HR)“
od 17. 09. (u 20.00 sati) do 29. 09. 2012.
Knjiga umjetnika je, barem kad je terminologija u pitanju, relativno novi medij umjetničkog izražavanja.
Pod tim se pojmom podrazumijeva, u najjednostavnijoj definiciji, upotreba forme knjige (korice, stranice koje se listaju, čitaju i gledaju) za slobodno i inovativno realiziranje umjetničkog djela.
Sam pojam „knjiga umjetnika“  definiran je krajem šezdesetih godina u vrijeme velikih lomova u umjetničkoj praksi, u vrijeme pojave konceptualne umjetnosti, konkretne i vizualne poezije, procesualne umjetnosti i fluxusa.
Razumljivo, pojava termina kojom se obilježila knjiga kao djelo umjetnika nije značila da povijest tog medija tada i započinje. … Inovativni pristup knjizi i njezino uobličavanje u umjetničko djelo karakteristično je za sve ključne avangardne pravce prve polovice prošlog stoljeća, od ekspresionizma i futurizma, preko dade, suprematizma i konstruktivizma, sve do nadrealizma. (iz uvodnog teksta Darka Šimičića)
Izložba ima namjeru pružiti sažeti uvid u djela umjetnika nastala u Hrvatskoj od pedesetih godina do danas. Rađena bez ambicije da bude sveobuhvatna retrospektiva zadane teme, izložba usmjerava pažnju na pojedine individualne doprinose i ukazivanje na niz izvanrednih primjera ove medijske forme. Posebno je važno istaknuti da je namjera na određeni način potaknuti novu generaciju umjetnika na rad na budućim knjigama.
Izložena djela predstavljaju radove tridesetak umjetnika i datiraju od 50-ih godina 20. stoljeća pa sve do recentne hrvatske produkcije.
Kustosi: Darko Šimičić, Igor Kuduz, Janka Vukmir
Svi izloženi radovi su iz privatnih zbirki.