Fuele: Zadovoljan sam, Hrvatska je na dobrom putu

Europski povjerenik Štefan Fuele izrazio je nadu da će Hrvatska i Slovenija pronaći uzajamno prihvatljivo rješenje za pitanje Ljubljanske banke, čime bi se uklonila neizvjesnost oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji

"Nadam se da nitko neće spriječiti ispunjavanju obveza koju su preuzele sve zemlje članice potpisivanjem pristupnog ugovora i da će Hrvatska ispuniti svoje obveze u rješavanju nekih preostalih bilateralnih pitanja. Jako se nadam da će se pronaći uzajamno prihvatljivo rješenje Ljubljanske banke", rekao je Fuele.
Fuele je rekao da je optimist u pogledu završnog izvješća o monitoringu koje će Komisija objaviti ovoga proljeća i u kojem će ocijeniti kako Hrvatska ispunjava deset zadaća koje su identicirane u prethodnom izvješću. "Zadovoljan sam, Hrvatska je na dobrom putu u pogledu ispunjavanja deset točaka koje smo istaknuli u zadnjem izvješću, optimist sam s tim u vezi", rekao je Fuele.
Predsjedatelj konferencije, švedski zastupnik Gunnar Hoekmark, istaknuo je da bilateralna pitanja ne smiju opterećivati proces proširenja:
"Od pet zemalja članica koje još nisu ratificirale pristupni ugovor, samo jedna nije ni započela taj postupak zbog bilateralnog pitanja. Bilateralna pitanja ne bi smjela opterećivati proces proširenja u bilo kojoj fazi. Želio bih pozvati na zdravi razum i pozvati sve preostale zemlje da hrvatski pristupni ugovor ratificiraju što je prije moguće."
Šef kluba zastupnika u Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Joseph Daul istaknuo je, govoreći o odnosima Hrvatske i Slovenije, važnost dobrosusjedskih odnosa i međusobne solidarnosti.
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin ponovio je da je hrvatska Vlada odgovorna za uklanjanje prepreka za ratifikaciju pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.
"Sve dok hrvatska Vlada ne bude govorila jednim jezikom, mislim da nisu stvoreni uvjeti za postizanje kompromisa", rekao je Kacin.

Foto: EC
Izvor: Hina