Francuska: Zbog smrti četiri osobe zabranili pilule Diane-35

Francuska nacionalna agencija za sigurnost lijekova ANSM objavila je u srijedu da je pokrenula postupak suspenzije pilula protiv akni Diane-35, koje se također koriste kao kontraceptiv te njihovih srodnih lijekova, javlja Reuters

 
S uporabom Diane-35 povezuju se četiri smrti zbog krvnih ugrušaka u posljednjih 25 godina.
ANSM je objavila da će se suspenzija postupno uvoditi tijekom sljedeća tri mjeseca kako bi se omogućilo ženama da se prebace na druge lijekove, a liječnici novim pacijentima od srijede više ne mogu propisati Diane-35 ili srodne verzije toga lijeka.

Diane-35 smanjuje akne tako što regulira hormone i blokira ovulaciju. Često se propisuje kao sredstvo za kontracepciju, iako pilule nisu odobrene za takvu uporabu.


Nuspojave uključuju nastajanje krvnih ugrušaka i moždane udare
Francuska se suočila s još jednim farmaceutskim skandalom nakon što su njihove vlasti potvrdile da je smrt četiriju osoba u posljednjih 25 godina povezana s lijekom protiv akni koje liječnici propisuju kao kontraceptiv, piše The Guardian
Izvješće francuske agencije za lijekove otkrilo je da je 125 žena pretrpjelo ”nepoželjne”, a možda i za život opasne nuspojave povezane s Diane-35 ili srodnim lijekovima. List Le Figaro, koji je dobio kopiju povjerljivog dokumenta, objavio je da se 37 žena nije potpuno oporavilo nakon korištenja pilula koje je proizvela njemačka farmaceutska tvrtka Bayer. Nuspojave između ostalog uključuju nastajanje krvnih ugrušaka i moždane udare.
Francuska nacionalna agencija za sigurnost lijekova (Agence Nationale de Sécurité du Médicament) objavila je da Diane-35 imaju dozvolu za prodaju u Francuskoj od 1987. U Francuskoj se svake godine u prosjeku proda četiri do pet milijuna kutija Diane-35. Prosjek godina žena koje koriste pilule je 25.
U Hrvatskoj za sada nije bilo pokazatelja da je šteta lijeka veća od koristi i zasad nema nikakvih naznaka za potrebom povlačenja istog lijeka s tržišta, rekla je za HTV Ivana Šišić iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode.
Izvor:Vecernji.hr