Skip to content

Francuska prijeti: Ako su civile napali otrovima, ulazimo u rat

sirija otrovi

Je li sirijski predsjednik Bashar al-Assad zaista bojnim otrovima ubio stotine djece i žena? To je pitanje danas u žarištu međunarodne politike, a Francuska se već izjasnila: ako je točno da je Assad udario po civilima kemijskim oružjem, protiv njega mora biti primijenjena sila

– Ako režim odbije inspekciju, time zapravo priznaje krivnju. U tom slučaju valja reagirati silom – rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Njegov njemački kolega Guido Westerwelle zatražio je od Sirije da odobri potpun pristup grupi inspektora Ujedinjenih naroda koji su od nedjelje u Damasku.

Režim demantira

Assadov režim pak i dalje niječe optužbe za napad kemijskim oružjem. Jedan visoki dužnosnik sirijskog režima istaknuo je kako bi bilo političko samoubojstvo upotrebljavati kemijsko oružje upravo u trenutku kad je u Siriju stigao UN-ov tim kojem je zadatak istražiti koristi li se to oružje u građanskom ratu koji dvije i pol godine potresa Siriju. Zabrinutim Francuzima i Nijemcima pridružili su se i Turci, turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare s Westerwelleom u Berlinu kaže da je zabrinut zbog izvještaja o napadu bojnim otrovom.

– Te su tvrdnje veoma ozbiljne i ako budu potvrđene, bit će to skandal – rekao je Davutoglu. Velika Britanija i dalje poziva na političko rješenje za Siriju, ali ne isključuje nijednu opciju koja bi mogla spasiti živote u Siriji – rekao je glasnogovornik Foreign Officea. I od ostalih zapadnih vlada stižu pozivi sirijskim vlastima da dopuste inspekciju.

Mali izgledi za inspekciju

Na istragu poziva i Rusija, ali ističe i da sumnja na provokaciju oporbe i stranih pristaša oporbe! Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se iza zatvorenih vrata odmah nakon što su objavljeni izvještaji o stotinama mrtvih u predgrađu Damaska i zatražilo da se razjasne ti izvještaji, ali nije zatražilo provođenje istrage u kojoj bi sudjelovali i inspektori UN-a koji su već stigli u Damask. Poznavatelji kažu kako su izgledi da inspektori dobiju mogućnost istražiti incident vrlo mali. Sirijski se režim vjerojatno nada da će i dalje podrška Rusije i Kine sprečavati oštrije korake međunarodne zajednice, a tu je i sumnja u vjerodostojnost Assadovih protivnika. Primjerice, nikad nisu potvrđeni navodi oporbe da je režim proljetos u Homsu napao kemijskim oružjem. Tvrdili su da je korišten otrov “agent 15” ili BZ, koji udara na živčani sustav i izaziva halucinacije te suhoću usta i kože. Nakon mjesec dana State Department je zaključio da nema vjerodostojnih dokaza za to. Napadi režima minobacačima na damaško predgrađe Ghouta, gdje se dogodio navodni napad kemijskim oružjem, nastavljeni su i danas. (Foto: AFP, S.P. Vecernji.hr)

See also  Internet pomaže u hvatanju najtraženijih europskih bjegunaca