Francois Hollande novi predsjednik Francuske


 

Socijalist Francois Hollande izabran je za francuskog predsjednika, osvojivši između 52 i 53,3 posto glasova birača u drugom krugu predsjedničkih izbora, po izlaznim anketama četiriju instituta za istraživanje javnog mišljenja

 
Po institutima CSA, TNS Sofres i Ipsos, Hollande je osvojio 52 posto, a Nicolas Sarkozy, predsjednik na odlasku, 48 posto. Procjene Harris Interactivea varirale su između 52,7 i 53,3 posto u korist socijalističkog kandidata.
 
Analitičari ocjenjuju da su Sarkozyju presudili rastuća nezaposlenost i kriza. U Francuskoj je danas bio festival demokracije, zabilježen je vrlo velik odaziv birača – veći od 80 posto.

Ovo je velika sreća završava sedamnaestogodišnja vladavina desnice u Elizejskoj palači, rekao je glasnogovornik socijalističke stranke Benoit Hamon komentirajući rezultate izlaznih anketa.

Pokažu li se one točnima, Francois Hollande će postati drugi socijalistički predsjednik od uspostave Pete Republike 1958., nakon Francoisa Mitterranda (1981.-1995.).

Sarkozy je drugi predsjednik poražen nakon završetka prvog mandata, nakon Valeryja Giscarda d’Estainga 1981.

Odaziv se procjenjuje između 80 i 82 posto, što je nešto više nego u prvom krugu prije dva tjedna, ali manje nego u drugom krugu predsjedničkih izbora 2007. godine.

Iako su birališta zatvorena u 19 sati, Francuska je zakonski zabranila objavu rezultata izlaznih anketa do 20 sati, što je, kao i u prvom krugu, poštivala velika većina svjetskih medija.

Službeni rezultati temeljeni na prebrojavanju glasova s birališta očekuju se večeras.

Francuzi su u velikom broju izašli na birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima su birali između Francoisa Hollandea i predsjednika na odlasku, desničara Nicolasa Sarkozyja, koji je najavio veliko iznenađenje u ovom krugu.

U 12 sati po srednjoeuropskom vremenu odaziv glasača bio je 30,66 posto, što je više nego u prvom krugu, 22. travnja (28,29 posto), pa se predviđa da bi ukupan odaziv mogao premašiti 80 posto. Glasovanje će se u velikim gradovima završiti u 20 sati po mjesnom i srednjoeuropskome vremenu, kada će se objaviti i procjene rezultata instituta za ispitivanje javnog mišljenja koje će strani mediji možda objaviti i prije, kao što su učinili 22. travnja.

Oko 46 milijuna birača bilo je pozvano da glasuje kako bi izabrali sedmog predsjednika V. Republike koji će u idućih pet godina predvoditi zemlju, svjetsku velesilu koja posjeduje nuklearno oružje, stalna je članica UN-ova Vijeća sigurnosti i motor Europske unije.

Dvojica kandidata glasovala su u nedjelju ujutro, Hollande u svojoj izbornoj jedinici u Tulleu, u ruralnom departmanu Correzeu, u središtu zemlje, a Sarkozy u pariškom XVI. arondismanu.

Hollande (57), bivši predsjednik Socijalističke stranke, u prvom krugu je osvojio više glasova od Sarkozyja i već se mjesecima spominje kao pobjednik ovih izbora što se održavaju u vrijeme krize i rekordne nezaposlenosti.

Prema posljednjoj anketi objavljenoj u petak navečer Hollande dobiva 52 posto, a Sarkozy 48 posto, što je najmanja razlika od početka kampanje.

Novi francuski predsjednik preuzet će dužnost prije 17. svibnja. Odmah zatim će sudjelovati na međunarodnim skupovima, G8, NATO-a i EU-a.

Photo: REUTERS
Izvor: HRT

Akademija-Art