Marko Đukić, Model

Vinko Šebrek. Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb
vinko.sebrek@siol.net

Galerija Fotokluba Zagreb, Ilica 29/3, Zagreb

Izložba fotografija Fotokluba Zagreb
Fotografija godine 2011
od 20. 12. 2011. (u 19.00 sati) do 06. 01. 2012.

U Galeriji Fotokluba Zagreb, 20. prosinca otvara se skupna izložba fotografija članica i članova Fotokluba Zagreb pod nazivom „Fotografija godine 2011“. Izložba se otvara u sklopu tradicionalnog predbožićnog domjenka članova kluba, njihovih članova obitelji, prijatelja i suradnika.
Organizator: Fotoklub Zagreb


Damir Pildek, Velebitsko jutro

Riječ je o četvrtoj i posljednjoj u nizu ovogodišnjih klupskih natječajnih izložbi, kojoj su prethodile izložbe pod nazivom: “Foto-opus nagrađenih 2010.”, koju su činili nagrađeni radovi sa domaćih i međunarodnih izložbi u prošloj godini, a priredili smo je u ožujku, zatim izložba pod nazivom: „Zagreb i Zagrepčani 2011“, koju smo priredili povodom obilježavanja Dana grada Zagreba u lipnju i najzad izložba pod nazivom; „Najkolekcija – 2011“, koju smo priredili u studenom. Sve one su svjedočanstva i svojevrsno ogledalo dinamičnog i bogatog života kluba i svekolikog stvaralaštva i umjetničkih potencijala njegovih članova.


Dren Butković, Dan poslije

Na ovoj zložbi izloženo je 58 radova, koje je odabrao žiriranjem stručni žiri u sastavu: Valentina Bunić, Senka Jurković Gros i Biljana Knebl. Teme izložbe su – slobodna i noćna fotografija. Povodeći se prije svega tehničkim kvalitetama i estetskim umjetničkim kriterijima fotografskog medija žiri je dodijelio nagrade i pohvale za najbolje radove.


Karmen Stošić, Praška noću

U kategoriji – Slobodna tema prva nagrada pripala je Robinu Pretkoviću za fotografiju „Going on“, drugu nagradu dobio je Damir Pildek za fotografiju „ Velebitsko jutro“, a treću nagradu dobio je Zvonimir Rendeli za fotografiju: „Tuplis & Ashtray“. Pohvale su dobili: Dren Butković za fotografiju „Dan poslije“, Marko Đukić za fotografiju „Model 3“ i Neda Rački  za fotografiju „Slike grada“.


Ksenija Španec, Kišna noć

U kategoriji – Noćna fotografija, prvu nagradu dobila je Ksenija Španec za fotografiju: „Kišna noć“, drugu nagradu dobila je Karmen Stošić za fotografiju: „Praška noću“, a treću nagradu dobio je Zoran Jelača za fotografiju: „Noccturno“. Pohvale su dobili: Željko Novaković za fotografiju: „Markov trg“ i Zvonimir Rendeli  za fotografiju „Adrian Stout“.


Neda Rački, Slike grada

Bilo bi nepravedno nekoga posebno isticati, uostalom istaknuti su najbolji – samom dodjelom nagrada i pohvala. Potrebno je, ipak, reći da su radovi nagrađenih autora u odnosu na ostale primljene radove -sadržajniji i stvaralački studiozniji, te da su ujednačeni po kvalitetu i stilskim odrednicama.


Robin Pretković, Going on

Bez obzira što izložba ne donosi nova neka ili pak avangardna rješenja, pošto autori nisu ni u tematici ni u tehnici napustili svoje već oprobane i uhodane okvire, možemo s pravom zaključiti da izložba sadrži samo dobre fotografije, kakve smo već navikli gledati u galeriji kluba.


Željko Novaković, Markov trg

Primljeni i izloženi radovi ulaze u svojevrsnu Zbirku digitalne fotografije Fotokluba Zagreb koja predstavlja značajnu osnovu i podlogu za formiranje reprezentativnih kolekcija kojima će se Fotoklub Zagreb ubuduće predstaviti na izložbama doma i u svijetu.


Zoran Jelača, Noccturno

I na kraju treba istaći, da izložba zaslužuje puno priznanje i uvjerenje, da kao i uostalom prethodne izložbe donosi dah  novih i bogatijih sadržaja u klupskoj produkciji i pokazuje na još inventivnije putove klupskog i autorskog stvaralaštva. Kao posljednja manifestacija ove godine, izložba predstavlja svojevrsnu simboliku putovanja, a u svojem radu smo došli do spoznaje da nije najvažnije stići do postavljenog cilja, već je važniji put, koji tome prethodi.

Dakle ovom izložbom Klub ne zaključuje svoj put, on ide dalje!
Vinko Šebrek


 Zvonimir Rendeli, Adrian stout


Zvonimir Rendeli, Tulips & Ashtray

Akademija-Art.hr