Fotografije: Aleksandar Nedić Uzengia

Kino Europa (1. kat), Zagreb
Aleksandar Nedić Uzengia
Izvrnuti pogled na svijet
od 09. 11. (u 19.00 sati) do 22. 11. 2010.


Aleksandar Nedić, poznatiji pod umjetničkim imenom Uzengia, rođen je 1977. u Vukovaru. Vizualnom umjetnošću bavi se još od djetinjstva, kada započinje slikati i crtati. Nekoliko godina provodi studirajući slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Banja Luci, a danas se profesionalno bavi ilustracijom.

Fotografijom se aktivno bavi već nekoliko godina te preferira digitalnu fotografiju s jakim naglaskom na postprodukciji. Okosnica njegovih djela jest priroda u kontekstu onoga što okružuje čovjeka, ali i onoga što ga ispunjava, koju pomoću jake foto-manipulacije „mijenja i izvrće dok ne dobije određenu atmosferu koja nudi neka nova značenja i drugačije poglede“. Nedić kao razlog takvoj obradi navodi: „ponekad realnost jednostavno nije dovoljno ekspresivna – ne govori dovoljno ili govori pogrešno“.

Uzengia je javnosti poznat i po dvjema osvojenim nagradama Kadar natječaja Rovinj Photodays u 2009. godini u kategorijama Arhitektura i Generirana fotografija. Iako je dosad sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Velikoj Britaniji, izlaganje fotografija u sklopu programa Puni krug je ujedno i njegovo prvo samostalno predstavljanje.

Ivana Krnjić
ivana.krnjic@blur-magazine.com

Akademija-Art.hr
06.11.2010.