FOTO Karlovac – Prijatelji u gostima, 2013.

karlovac-2013-LK 4 prijatelji u gostima (1)

karlovac-2013-LK 4 prijatelji u gostima (1)

U Domu za odgoj djece i mladeži na Baniji ovaj vikend održava se 4. Međunarodna likovna kolonija “Prijatelji u gostima – 2013.”. Kako bi djeci koja su ostala u Domu za vrijeme školskih praznika uljepšali dane, 60-ak umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i BiH, posjetilo je Dom gdje rade slikarske tehnike na platnu.

Pogledajte galeriju 130 FOTO!
Foto: Stjepan Katić/Akademija-Art

– Velik je broj prijatelja koji nam dolaze i u nekim situacijama izvan održavanja Kolonije i kada su u prolazu kroz Karlovac. Kontaktiramo na različite načine i oni su doslovno naši likovni prijatelji. Možemo reći i da su ambasadori dobre volje, jer senzibiliziraju svoju okolinu za ovu problematiku i stvaraju bolje uvjete za djecu kada se oni vrate obiteljima ili u nove sredine, izjavio je organizator Kolonije prof. Božo Rupčić.

Ravnateljica Doma Nataša Horvat naglasila je kako je posjet lijepa gesta umjetnika, jer oni svoje radove i ostavljaju Domu. Time poboljšavaju život štićenika, jer se radovi koriste za zahvale donatorima te u druge svrhe. Dom trenutno ima 31-nog korisnika te 13-ero djece u poludnevnom smještaju. Osim likovne kolonije, održavaju se i sportske aktivnosti, rekla je Nataša Horvat.

– Ukoliko bude sreće da uspijemo sve pravovremeno realizirati, trebali bi na jesen krenuti s vanjskim poludnevnim programom, koji bi bio u OŠ „Švarča”. To bi bila djece te škole kojima treba pomoć i rad na čistoj prevenciji. To nisu djeca koja iskazuju veće poteškoće, kao ona unutar naše institucije. Drugo je da smo od Grada Karlovca dobili objekt koji će nam pomoći u transformaciji i deinstitucionalizaciji naše djece. Bili smo u razgledavanju i sad se moramo konačno dogovoriti oko nekih zahvata. Dobili smo kućicu s okućnicom, jer bi premjestili naš intenzivni tretman. Paralelno s tim bi krenuli u realizaciju mobilnih timova koji bi uz suradnju i koordinaciju sa Centrom za socijalnu skrb Karlovac pružali stručnu pomoć udomiteljskim obiteljima i obiteljima s djecom koja ne bi trebala tretman, ali trebaju pomoć u nekom kriznom trenutku, naglasila je Horvat. (tekst: hrk.hr)

Pogledajte još vijesti:

http://www.hrk.hr/clanak.asp?VijestiId=8615

http://kaportal.hr/medjunarodna-likovna-kolonija-dom-banija

http://www.radio-mreznica.hr/vijesti/23-3-2013/likovna-kolonija-u-domu-za-odgoj-djece?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+najnovije+(RM+najnovije)