Fondove EU državni službenici koriste za zaradu u fušu


Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

Zaduženi za provođenje IPARD-a, činovnici Ministarstva poljoprivrede usluge nude izvan radnog vremena: na privatnim seminarima za 7000 kn

U trenutku kad nije povučeno ni 2% od više od 200 milijuna eura, koliko se RH za poljoprivredu i ruralni razvoj od 2007. do 2012. nudi iz pretpristupnog fonda IPARD, neki djelatnici Agencije za plaćanja Ministarstva poljoprivrede loše rezultate popravljaju u fušu.
Meter blokirao stranicu
Za prave informacije zaposlenika Agencije, redom načelnika, voditelja ili direktora sektora koji su najodgovorniji za projekte i bolju iskoristivost novca IPARD-a, Marina Kukoča, Tatjane Malečić Pezelj, Ane Jurković i Jelene Tomić Jović, te voditeljice HBOR-ova Odjela za ekonomske analize projekata IPARD-a Marine Jurašin, očito treba platiti 6900 kuna plus PDV koliko stoji specijalistička edukacija u tvrtki za savjetovanje Poslovna učinkovitost, gdje su od 14. do 17. svibnja najavljeni kao predavači. Princip je jednostavan, dok im resorna kuća, ali i HGK, HUP, čak i neki privatni konzultanti i banke poput Hypa, na sve strane organiziraju besplatne radionice i seminare da se mizernom iskorištenošću IPARD-a ne sramotimo pred očima EU, oni će podučavati privatne konzultante kako da hrvatskim poljoprivrednicima uzmu novac.
Direktor Poslovne učinkovitosti Mladen Meter tvrdi da je sve legalno, no internetsku stranicu koja poziva na četverodnevnu radionicu blokirao je za manje od sat nakon što je priča procurila u javnost. Kaže da svi najavljeni predavači imaju suglasnost svojih matičnih kuća, a predavali bi – besplatno – dok se sa 6900 kn plus PDV po seminarcu pokrivaju troškovi održavanja radionice, centra, ručak, radni materijali… Privatni konzultant Kristijan Mavrek, koji ima iskustvo sudjelovanja u više od 50 sličnih radionica i 37 ugovorenih projekata u IPARD-u i SAPARD-u, kaže kako je nemoguće da iz Ministarstva poljoprivrede predavanja drže na plaćenim radionicama, a ako su besplatne – zna se red – zahtjevi idu na Ministarstvo koje odlučuje tko će ga zastupati.
Španjol ljutita
Isto potvrđuje i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol, kojoj je Večernji list donio prvi glas. Nitko od najavljenih “predavača” nije imao odobrenje niti ga je tražio od nadležnih, kaže ona, što se ne može tolerirati i povlači i određene sankcije. U teškoj situaciji u kojoj su poljoprivredni proizvođači u RH, te s obzirom na velik broj institucija zaduženih za pristupne fondove, koje su na državnom proračunu, takvo je ponašanje nedopustivo, tvrdi ona. To više što je najveći razlog za malu iskorištenost i odbijanje dosta ugovorenih projekata IPARD-a upravo komplicirana administrativna procedura Agencije za plaćanja. Podsjetimo, zbog lošeg poslovanja i zatečenog nereda, jedan od prvih poteza novog ministra Tihomira Jakovine bio je smjena dotadašnje ravnateljice te agencije Anice Lucević.

Izvor: Jolanda Rak Šajn / Večernji list

Akademija-Art