Fitchu se ne sviđa hrvatski proračun za 2013.

Agencija Fitch upozorava da je Vlada RH proračunom za 2013. dovela u pitanje vjerodostojnost plana srednjoročne fiskalne konsolidacije, napominjući ipak da važeći rejting Hrvatske i dalje podupire niz faktora
Rejting podupire čitav niz faktora, poput visokog BDP-a po stanovniku, niske inflacije, dobro kapitaliziranih banaka, pristupa Europskoj uniji u bliskoj budućnosti i poboljšanog sustava upravljanja u proteklih 10 godina, smatra Fitchev analitičar Michele Napolitano.

No prognoza za hrvatski rejting ponovo je negativna zbog usporene konsolidacije proračuna i više planirane razine deficita u idućoj godini. Prijedlog proračuna za 2013., (koji više nije samo prijedlog jer ga je u međuvremenu potvrdio Sabor) i dalje predstavlja negativno iznenađenje za nas. Proračun je razočarao na području fiskalne vjerodostojnosti, utjecaja na dinamiku duga i neočekivanog povećanja rashoda. U rujnu nam je bilo jasno kakav je plan, a sada smo malo nesigurni u vezi s time kakav je sadašnji plan (hrvatske) vlade i željeli bismo vidjeti koherentniju strategiju za smanjenje razine javnog duga, pojašnjava Napolitano.

Vlada na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem mora ubrzati konsolidaciju proračuna i pokrenuti reforme u javnom sektoru, te stabilizirati javni dug i početi ga smanjivati, sažima preporuke Fitchov analitičar.

Ujedno je pozitivno ocijenio realizaciju proračuna za ovu godinu, posebno njegovu prihodovnu stranu, što su u Fitchu u rujnu i honorirali poboljšanjem prognoze u stabilnu.

Fitch je krajem prošlog tjedna ponovo Hrvatskoj dodijelio negativnu prognozu za važeći rejting za dugoročno zaduživanje ‘BBB-‘, nakon što ju je u rujnu izmijenio u stabilnu temeljem započetog procesa fiskalne konsolidacije.


Foto: RTL
Izvor: HRT