Skip to content

Fitch snizio kreditni rejting Hrvatske na ‘smeće’

slavko linic

Kreditni rejting Hrvatske opet je pao. Fitch Ratings odlučio ga je srezati s ocjene BBB- na BB+, koja označava zemlje u koje ne valja investirati

Kolokvijalno nazvani status “smeća dobili smo zato što je deficit proračuna skočio na 4,7 posto,kao i zbog toga što se očekuje da će javni dug skočiti na 66 posto BDP-a. Među razlozima su i očekivanje daljnjeg pada BDP-a. Fitcheva prognoza kaže da će u 2013. pasti za dodatnih 0,9 posto čime bi od početka krize hrvatsko gospodarstvo izgubilo više od 13 posto vrijednosti.

Napominju i da bi državna jamstva mogla biti ozbiljna prijetnja državnim financijama i podići dug za 2,8 posto BDP-a što u milijardama znači dodatne troškove od gotovo 8,5 milijardi kuna. Ranije je Fitch predviđao da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti za 0,3 posto. U bonitetnoj kući pozivaju na hitnu fiskalnu konsolidaciju te preporučuju da se hitno liberalizira tržište rada.

Postojeće stanje državnih financija ukazuivalo je na moguće novo smanjenje kreditnog rejtinga države. Krajnje je vrijeme da se sadašnje i buduće vlade u upravljanju državnim financijama ne rukovode isključivo političkim izbornim nego ekonomskim ciklusima, navodi Anto Bajo u najnovijem osvrtu Instituta za javne financije (IJF), u kojem upozorava na mogućnost daljnjeg pada kreditnog rejtinga.

– Postojeća negativna gospodarska kretanja upozoravaju da Vlada ne smije prije svega razmišljati o svojoj (ne)popularnosti, nego kao zalog za buduću ekonomsku i političku stabilnost države mora osigurati konzistentnu provedbu strukturnih fiskalnih reformi. Bez predanosti provedbi reformi na rashodnoj stani proračuna, a naročito restrukturiranju javnih poduzeća, nastavit će se ekspanzija rashoda, javnog duga i zaduživanja – ističe Bajo. Deficit je prema podacima Ministarstva financija u prvih osam mjeseci bio 13 milijardi kuna, tri milijarde kuna više od plana. (Foto: Darko JELINEK, M.Š./VLM)