Skip to content

Finski upcycling dizajn u Beču

bec 3

Izložba recikliranog stakla

U bečkom je izložbenom prostoru WAGNER:WERK Museum Postsparkasse 1. listopada otvorena izložba finskog stakla. Izložba pod nazivom „SECOND LIFE. Upcycling dizajn stakla iz Finske” nastala je u suradnji s finskim Muzejom stakla iz Riihimäkija, a može se pogledati do 8. studenog ove godine.

Izložba obuhvaća radove finskih dizajnera Jana Torstenssona (*1953) i Jukke Isotalo (*1962) koji se prvenstveno bave dizajnom predmeta od recikliranog stakla.

Finsku su dizajneri stakla 50-ih godina prošlog stoljeća svojim radovima dostigli svjetsku slavu, što je mlađu generaciju dizajnera dovelo pred veliki izazov nastavka te uspješne priče.

bec 2

Nova generacija dizajnera posjeduje duboko ukorijenjen ekološki pogled na svijet i jaku individualno odgovornost za budućnost našeg planeta. Budući da topljenje stakla iziskuje jako velik utrošak energije, a s tim povezno i novca, dvojica finskih dizajnera, Jan Torstensson i Jukka Isotalo svoj dizajn temelje na recikliranju stakla.

Torstensson se dizajnom stakla od recikliranih sirovina počeo baviti 2005. godine, a njegov glavni dobavljač je zračna luka u Helsinkiju. Tijekom godina je energetski optimirao i sam proces topljenja stakla te je 2009. za to i nagrađen.

Jukka Isotalo je pak studirao industrijski dizajn te je 1990. vidjevši ostatke jedne studentske zabave došao na poslovnu ideju recikliranja stakla. Njegov osnovni radni materijal predstavljaju boce od vina koje dobiva iz helsinških restorana.

Isotalo je 2003. proglašen umjetničkim obrtnikom godine te je za Svjetsko prvenstvo u slalomu u Leviju 2009. godine dizajnirao i pobjedničke pokale – također od recikliranih vinskih boca.

bec 1