Skip to content

Finalisti natječaja za Nagradu Radoslav Putar 2012


 

Izabrani su finalisti natječaja za Nagradu Radoslav Putar 2012
 

Zagreb – Institut za suvremenu umjetnost
 
Nagrada Radoslav Putar, godišnja je nagrada za najboljeg mladog likovnog umjetnika do 35 godina starosti u Hrvatskoj.
Nagrada se dodjeljuje od 2002. godine, ove godine po 11. puta, i nosi ime Radoslava Putara (Varaždin 20.7.1929. – Zagreb 18.7.1994.), likovnog kritičara i kustosa koji se borio za vrijednosti i položaj suvremene umjetnosti u društvu i koje je svojim radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad bio je važan i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. 

Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Inicijativa da nagradu imenuje Nagrada Radoslav Putar zrcali želju Instituta za suvremenu umjetnost da promovira jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao pomoć u afirmaciji demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

O finalistima i dobitniku Nagrade Radoslav Putar svake godine odlučuje novi peteročlani žiri.
Ovogodišnji žiri, u sastavu:
Josip Baće, Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb
Ana Hušman, finalist Nagrade Radoslav Putar 2011
Igor Kuduz, umjetnik, Zagreb
Mladen Lučić, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Pula
Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb
Između prijava pristiglih na Natječaj, odabrao je finaliste ovogodišnje Nagrade:
Miran Blažek, 1983., Osijek
Vida Guzmić, 1986., Zagreb 
Hrvoje Hiršl, 1982., Dubrovnik
Predrag Pavić, 1982, Zagreb / Marko Vojnić, 1980., Pula 
Fianlisti će se predstaviti na zajedničkoj izložbi Finale 2012! U velikogoričkoj galeriji Galženica, u utorak 5. lipnja ove godine.
Kao i svake godine, tako i ove, ulazak u Finale priznanje je umjetnicima koji se natječu za Nagradu, za njihovu kvalitetu, hrabrost, izbor tema i načina predstavljanja i izražavanja svojih stavova u radovima nastalima tijekom proteklih 18 mjeseci.

Dobitnik Nagrade Radoslav Putar dobiva 6 tjedni boravak na studijskom programu u New Yorku, i samostalnu izložbu u Zagrebu, u Galeriji Academia Moderna u kojoj djeluje Institut za suvremenu umjetnost zajedno s organizacijama Academia Moderna i Institutom za suvremenu arhitekturu.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar:
Tanja Dabo (2002), Nika Radić (2003), Igor Eškinja (2004), Antun Božičević (2005), Tina Gverović (2006), Vedran Perkov (2007), Marko Tadić (2008), Goran Škofić (2009) i Davor Sanvincenti (2010), Marko Marković (2011).
 

Janka Vukmir, Institut za suvremenu umjetnost / Institute for Contemporary Art

Akademija-ARt