Filmovi Zdravka Mustaća u Ružičkinoj kući


Zdravko Mustać, redatelj

Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com

U sklopu programa "Petak u Ružički" u petak, 4. studenog, u Ružičkinoj kući u Vukovaru prikazat će se četiri kratkometražna filma Zdravka Mustaća, jednog od najplodnijih hrvatskih autora eksperimentalnih filmova

Tu filmsku večer organizira Hrvatski dom Vukovar u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.  Program "Petak u Ružički"  održava se od 2009. i jedino je mjesto u Vukovaru gdje se redovito mogu pogledati nekomercijalni, nezavisni, eksperimentalni, dokumentarni, kratkometražni i umjetnički filmovi.
Mali ciklus Mustaćevih novijih radova počinje filmom "Nigredo" iz 2001. koji je iste godine dobio nagradu "Oktavijan" na Danima hrvatskoga filma. U ulogama dviju žena i muškarca koji se "vrte u krugu neostvarenih dodira i međusobna uništenja" glume Linda Begonja, Olga Pakalović i Dražen Šivak.
Prikazat će se i filmovi "Planktoni" (2005.) o dvoje mladih autističnih ljudi (glume Nina Violić, Livio Badurina, Marijan Crtalić, Đorđe Jandrić) te "Bastion" (2007.) u kojemu Barbara Prpić i Ivana Roščić prikazuju nastanak i raspad jedne ljubavne priče. Tu je i njegov ovogodišnji rad "Boje paukova", film o dvama mladim parovima "koji s uzajamnom netrpeljivošću  iza sebe ostavljaju duboke tragove uzaludnog preživljavanja". U tom filmu glume Judita Franković, Dean Krivačić, Petra Hrašćanec i Damir Klemenić.

Zdravko Mustać (1961.) pripadnik je četvrte generacije splitske škole alternativnog filma. Osamdesetih godina prošlog stoljeća snimio je dvadeset kratkih eksperimentalnih filmova. Profesionalno se filmom počinje baviti devedesetih, te realizira  velik broj dokumentaraca, kratkih igranih filmova i videoradova. Radovi su mu uspješno prikazivani i kod kuće u inozemstvu.


Rodna kuća Lavoslava Ružičke kakva je nekada bila

Akademija-Art.hr
01.11.2011.