Film „Velika želja malog dabra“ pobjednik je prvog KIKI TABORA

 

„Velika želja malog dabra“(Damned), animirani film britanskog redatelja Richarda Phelana, pobjednik je prvog KIKI TABORA – međunarodnog festivala dječjeg filma, prvi put održanog u Zaboku u sklopu 10. Tabor Film Festivala. U oštroj konkurenciji 25 kratkih animiranih filmova presudila je odluka tročlanog dječjeg žirija.

 
“Pričajući priču o dabru, ovaj film nas na vrlo duhovit način upozorava na ironiju života i besmislice koje nam se vole preprječiti na putu prema ostvarenju naših ciljeva. S takvom idejom ovog filma nije se teško poistovjetiti.” Tim su riječima članovi žirija Marta Tušek i Luka Štokan,učenici zabočke Osnovne škole K.Š. Gjalskidodjelili Trofej Kiki Tabora te dodali: „Sigurni smo da će film mnoge potaknuti na malo opuštenije razmišljanje te, prije svega, smijanje životu“, nakon čega je uz gromoglasan dječji pljesak zatvoren prvi međunarodni festival dječjeg filma u Zaboku.


Moji snovi

Istovremeno, dodjeljeno je i posebno priznanje žirija i Trofej Kiki Tabora španjolskm filmu “Moji snovi” (Shadow of Blue) redatelja Carlosa Lascanoa zbog “poslane poruke kako je mašta neiscrpno vrelo života samog po sebi, a ne samo neostavrenih snova”. Osim načina na koji je izrečena ideja, Martu, Luku i Karla Kralja oduševila je i kvaliteta animacije i pričanje priče kroz ljudske sjene.


Božidar Trkulja

Kiki Tabor posjetio je i Božidar Trkulja, redatelj filma “Priča s početka vremena”. „Iako su samo dva hrvatska filma u konukrenciji Kiki Tabora drago mi je da je među njima „Priča s početka vremena“ napravljen kao ne baš česti lutka-film.“, rekao je Trkulja te dodao kako je riječ je o humorno epskoj bajci koju je radio kao film za odrasle, ali se potrudio da bude i film za djecu, koji će se naći i na ovogodišnjem 10. Tabor Film Festivalu.“ Vjerujem da je dobar predstavnik hrvatskog animiranog filma na ovom festivalu, kojim barem nastavaljamo ili održavamo živim, tradiciju animiranog filma u Hrvatskoj.“ zaključio je Trkulja.

Dvorana multimedijalnog centra Zabok, gdje se od 4. do 6. lipnja održavao Kiki Tabor, primila je oko 1500 djece, predškolske i školske dobi koji su kroz tri dana festivala imali priliku vidjeti 25 filmova u četiri natjecateljska programa i dva revijalna programa poljskih filmova. U sklopu festivala održana je i radionica izrade kratkog filma tehnikom stop animacije, koju je vodila Lucija Mrzljak. Na radionici su sudjelovala učenici 2.m razreda područne škole Martinišće.


Dječji žiri

Program Kiki Tabora nastavlja se i večeras projekcijama filmova koji su po izboru publike pobjedili na TFF u periodu od 2003.-2011. Program počinje u 21 sat na terasi krčme Polanović u Zaboku.


Sve projekcije Kiki Tabora i film s radionice Lucije Mrzljak ponovno će se moći pogledati od 8. do 14. srpnja za vrijeme trajanja 10. Tabor Film Festivala.
 


Velika želja malog dabra

Ovaj prvi međunarodni festival dječjeg filma u Zaboku za cilj je imao pridonijeti razvoju kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi, zbog čega su projekt podržale osnovne škole Krapinsko-zagorske županije i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Ideja za Kiki Tabor rodila se iz izrazito upješnih matineja za djecu, koje su se od 2009. održavale u sklopu Tabor Film Festivala, a oraganizirali su ga DND Zabok i Udruga Gokul. Pokrovitelji festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Krapinsko-zagorska županija, Kraš, Ljekarna KZŽ i Grad Zabok.

 


Više informacija možete naći na
www.taborfilmfestival.com

Anja Kučko

Akademija-Art