Weisz, Bolkovac, Kondracki

Džana Mujadžić
djananouvelles@gmail.com

The Wistleblower – Film koji opominje

Posljednje filmsko ostvarenje Larise Kondracky "The Wistleblower", premijerno pokazano na proslogodišnjem Toronto Film Festivalu i proglašeno kanadskim uratkom godine, ima značajnu prođu i podiže uzbunu u mnogobrojnim zemljama koje su ga otkupile.

Istoimena knjiga Kathryn Bolkovac, porijeklom Hrvatice iz Nebraske i rastavljene majke troje djece, koja je hrabro objavila trgovinu ženama u Bosni i Hercegovini, uzbuđuje i ponovo aktualizira krvavi sukob, u jugo-istočnoj Europi.

Kathy Bolkovac je radila u privatnoj, vojnoj tvrtki "DynCorp International" što je u suradnji sa mirovnim snagama UN-a regrutirala i podučavala policajce u BiH. Njezino iskustvo iz 1999. godine, bilo je baza filmu čiji su glavni protagonisti Rachel Weisz, Vanessa Redgrave, David Strathaim, Monica Bellucci i Nikolaj Lie Kaas. Kontraktori Ujedinjenih naroda, umjesto pomoći ugroženom stanovništvu, nakratko su razvili, sa nekim pripadnicima srpske mafije, istinsku trgovinu mladih žena, djevojaka i 12 godišnjih djevojčica, koje su otimali, krijumčarili i prisiljavali na prostituciju, kako u regiji tako i na zapadu.
Gospođa Bolkovac koja je djelovala kao istražiteljica za ljudska prava u State Departmentu, bila je otpuštena i stalno dobijala prijetnje smrću. Hrabro je nastavila širiti istinu i danas izjavljuje kako su na svjetskim frontovima kojih nije malo, stvorene horde tajnovitih plaćenika koji ne pošstuju ni jedan zakon, pošto im položaj osiguravaju najmoćnije i najpoznatije međunarodne organizacije i mnoštvo vlada. Dok se film uspješno promovira u cijelom svijetu i navodi kao primjer stradanja nedužnih civila, dotle broj neregularnih, zločinačkih formacija stalno raste. Čini se kako je davno prevladao, sveukupnu američku armiju.

Akademija-Art.hr
28.03.2011.