Filatelistička izložba – Hrvatska i Europska unija

Zrinka Pillauer Marić, prof., načelnica Odjela za kulturno-društvene djelatnosti
galerija.zvonimir@morh.hr

Galerija MORH-a „Zvonimir“, Bauerova 33, Zagreb
filatelistička izložba
Hrvatska i Europska unija
od 05. 05. (u 11.00 sati) do 18. 05. 2011.

U galeriji MORH-a „Zvonimir“, 5. svibnja 2011. s početkom u 11.00 sati, otvara se filatelistička izložba pod nazivom HRVATSKA I EUROPSKA UNIJA. Izložbu organizira Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH u okviru manifestacija Europskog tjedna, a u suradnji s Hrvatskim filatelističkim društvom Zagreb i Hrvatskim društvom olimpijske filatelije i memorabilije.


Europski tjedan obilježava se svake godine u prvom tjednu mjeseca svibnja, ove godine od 2. do 10. svibnja, a obuhvaća dva važna datuma: Dan Vijeća Europe, 5. svibnja (kada je 1949, osnovano Vijeće Europe, najstarija i najbrojnija europska organizacija), te Dan Europe, 9. svibnja (kada je 1950. objavljena Schumanova deklaracija koju smatramo kamenom temeljcem Europske unije). U skladu s dugogodišnjom tradicijom i u suradnji s Delegacijom Europske unije, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija obilježava Europski tjedan dvanaestu godinu zaredom.

U sklopu niza aktivnosti koje se provode kako bi se hrvatski građani što bolje upoznali s mogućnostima i izazovima budućeg članstva u EU, u galeriji Zvonimir organizira se filatelistička izložba, koja će kroz poštanske marke, pisma, dopisnice i ine poštanske tiskovine predstaviti nekoliko ključnih tema vezanih uz ulazak RH u EU: „Euro“, „Europska unija“, „Europa CEPT“, „Kako je Slovenija obilježila ulazak u EU“, „Asocijacije ne-članica za ulazak u EU“, „Hrvatska i NATO“, „Prijam Hrvatske u CEPT“, „Europa“, „Euro kovanice“, i sl. Autori izložaka koji će biti postavljeni na pedesetak filatelističkih vitrina su: Berislav Turudija, Ivan Librić i Gordan Turudija – članovi Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije, te Tihomir Bilandžić, Ivan Jurković, Branimir Bilandžić i Radovan Vukadinović – članovi Hrvatskog filatelističkog društva.

Akademija-Art.hr
02.05.2011.