Fijasko Bandićevog pokušaja naplate dugovanja

milan bandic

Neslavno će propasti model zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića po kojem je želio naplatiti što više potraživanja u gradsku blagajnu uz oprost kamata. Danas ističe rok za podnošenje prijava, a prema prvim, neslužbenim podacima, broj onih kojima će se oprostiti kamate je izuzetno mali i uz relativno veliki interes građana

Do ovog utorka, skoro mjesec dana otkako traje gradonačelnikov poziv, javilo se 253 tvrtke, obrta i građanina koji bi htjeli podmiriti svoj dug uz oprost kamata. Ali prema dosad obrađenim podacima, tek 21 zahtjev udovoljava kriterijima. Iako se može očekivati da će do kraja dana broj zahtjeva biti još povećan, broj onih koji će udovoljavati kriterijima će i dalje biti veoma mali.
Neslužbena su očekivanja da će se naplatiti zanemariv iznos od ukupno preko dvije milijarde kuna koji potražuje Zagreb. Konačni obračun još nije gotov, nego će biti poznat sljedeće tjedan. Razlog veoma malog broja onih koji udovoljavaju zahtjevu treba tražiti i u samom, u medijima pogrešno interpretiranom, pozivu gradonačelnika za otplatu dugova.
Poziv se nije odnosio na one osnove s kojih su najveća dugovanja Zagreb: komunalni doprinos koji se plaća pri izgradnji objekta, komunalnu naknadu koja se plaća po četvornom metru površine i spomeničku rentu. Oni nisu pokriveni vladinom uredbom na koju se Zagreb pozvao. Ti dugovi bi se trebali riješavati posebnom odlukom koju je Milan Bandić i ove i prošle godine predložio Skupštini, ali su je zastupnici odbili.
Uglavnom, skoro svi zahtjevi koji su proglašeni osnovanima se odnose na naplatu stanarina, zakupnina i otkupa stanova. Njima će biti oproštene kamate ako podmire glavnicu. Kada se zna da je u Zagrebu za korištenje stanova i poslovnih prostora dospjeli dug preko 550 milijuna kuna, broj zahtjeva je i za njih iznimno malen.
Pravo umijeće će biti naplatiti sveukupno dvije milijarde kuna, a to se neće moći postići bez uključuvinja komunalnog doprinosa, naknade i spomeničke rente u model. Dokazuje to i što se većina pristiglih zahtjeva odnosila upravo na te stavke.
Skupština i gradonačelnik zato će morati naći kompromis oko načina naplate dugova. Jer će inače i buduće akcije naplate, završiti kao i ova posljednja. Bandić je u konačnici više potrošio na objave oglasa u medijima i rad službenika koji će morati pisati odbijenice, nego što će uspjeti naplatiti kuna u gradsku blagajnu.

Foto: Index
Izvor: Dalje.com

Akademija-Art