Nacionalni program 59. Festivala igranog filma u Puli, koji će se održati od 21. do 28. srpnja u pulskoj Areni, otvorit će romantična komedija Sonja i bik Vlatke Vorkapić

 
Za glavnu sekciju dosad je potvrđeno prikazivanje još sedam filmova, najavljeno je na konferenciji za novinare organizatora Festivala.
Osim filma Sonja i bik, priče o vegetarijanki iz Zagreba koja dolazi u Dalmatinsku zagoru, za koju je uz redateljicu scenarij radio Elvis Bošnjak, prikazat će se mafijaško-kriminalistička drama Cvjetni trg Krste Papića i drugi dio omnibusa Zagrebačke priče na temu ljubavi.
Tu su i dvije drame, Djeca jeseni Gorana Rukavine o životu oca i kćeri nakon nestanka majke te Halimin put Arsena Antona Ostojića, priča o ženi koja pokušava identificirati posmrtne ostatke sina nestalog u ratu u Bosni devedesetih godina.
Prikazat će se još jedna romantična komedija, Zabranjeno smijanje Davora Žmegača o pedesetogodišnjaku u ljubavnom trokutu, nastala prema scenariju Mire Gavrana, te dva filma koja su već igrala u kinima, Noćni brodovi Igora Mirkovića i Ljudožder vegetarijanac Branka Schmidta.
U sekciji manjinskih koprodukcija dvije su srpske, Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem Bojana Vuletića i Parada Srđana Dragojevića, dok će se izvan konkurencije prikazati dokumentarni film Posljednja ambulanta kola Sofije Iliana Meteva, nagrađenog na Festivalu u Cannesu, a redatelj će biti i gost Festivala.
Najavljena je 3-D projekcija u pulskoj Areni što je zbog specifičnog prostora zahtjevan projekt, a posebnost je i u tome da će se održati ispred pet tisuća ljudi što je dosad u svijetu bilo napravljeno samo jednom.

Izvor: HRT

Akademija-Art