Fashion kreator Chalayan pristupačniji

Đenana Mujadžić
djananouvelles@gmail.com

Chalayan pristupačniji
 
Poput Dereka Lama, Felipea Olivere Baptista, Marc Jacobsa, Alexandera McQueena i mnoštva drugih, originalnih fashion kreatora, Hussein Chalayan segmentira ponudu.

Objektiv marke je otvorenje prema pristupačnijim tržistima. Pod etiketom, jednostavno nazvanom "Chalayan", već u proljeće 2012. godine, stilist će ostvariti dvije kolekcije: prvu na vrhu modne ljestvice, Black Label, koja stremi premiumu pa odgovara prvoj liniji odjeće pokazane na smotrama, s odgovoarajučom kolekcijom cipela. Istovrmeno se priprema i predkolekcija koja će se predstaviti kao Grey Label, ali će imati drugorazredni značaj. Manje "konceptualna", napraviti će se oko najvažnijih proizvoda kuće, što podrazumijeva kaputiće, košuljice, pletenu odjeću, haljine i kapute, pa napokon modne dodatke, torbice i naočale.

Cijena se približava kolekcijama "Marc by Marc Jacobs" i "See by Chloé". Gornji dijelovi započinju cijenama od 100 eura. Kaputi i mantili kao i ostala glomaznija odjeća stajati će oko 450 eura.

Kompletna, nova garderoba će se pokazati kupcima ovih dana, a talijaski L.A. Distribuzione će komercijalizirati oba labela izvan SAD-a, Kanade, Japana i Koreje gdje distribuciju osigurava The News Inc. U japanu će Husein Chalayan pokrenuti ekskluzivnu kolekciju Red label, prilagođenu lokalnim kupcima i jako vezana za način izrade odjeće, svojstven ciparskom kreatoru.

Marka prelazi u novi period drugačije, mnogo prihvatljivije izrade odjeće, pošto je Chalayan nanovo uzeo u vlastite ruke marku što nosi njegovo ime, kupnjom od branda Puma, čiji je umjetnički direktor nekoliko sezona. Uspio je kreirati i miris, iako ne prvi pošto je imao "nos" za Curated Colette, izašao na tržiste, 2005. godine. Slijedeći je savršeno njegova proizvodnja, pomiješan i objavljen u suradnji s brandom "Comme des Garçons" i preuzima naziv kolekcije Husein Chalayan, iz 2007. godine: "Airborne" na bazi mediteranskih mirodija i šumskih proizvoda. Program započinje 21. srpnja, u londonskom Dover Street Marketu. U pariškom Muzeju Dekorativnih Umjetnosti, od početka slijedećeg mjeseca je moguće diviti se stilistovom djelu jer se organizira predivna retrospektiva, Chalayanovih ostvarneja koja će trajati do 13 prosinca.

Akademija-Art.hr
29.06.2011.