Eurozona potonula još dublje


Gospodarstvo Europske unije blago se smanjilo u posljednja tri mjeseca prošle godine u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je za dlaku izbjeglo recesiju, dok se u eurozoni pad aktivnosti ubrzao, pokazali su podaci europskoga statističkog ureda
Tako je u 27-članom EU BDP pao 0,5 posto u odnosu na treće tromjesečje kada je zabilježen mršav rast od 0,1 posto. U drugom su se tromjesečju aktivnosti smanjile 0,2 posto, što znači da je EU za dlaku izbjegao recesiju, definiranu kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

U eurozoni je pad u posljednja tri mjeseca 2012. ubrzao na 0,6 posto, nakon pada od 0,1 posto u prethodna tri mjeseca, što znači da je recesija dodatno produbljena. U drugom tromjesečju gospodarstvo je smanjeno za 0,2 posto, dok je u prvom stagniralo.

Pad se ubrzao i na godišnjoj razini. U četvrtom tromjesečju BDP eurozone pao je za 0,9 posto prema istom razdoblju godinu prije. U trećem tromjesečju smanjen je 0,6 posto, u drugom 0,5 posto, a u prvom 0,1 posto. U EU gospodarstvo je u četvrtom tromjesečju smanjeno na godišnjoj razini za 0,6 posto.

U cijeloj 2012. gospodarstvo eurozone smanjeno je za 0,5 posto, a EU-a u cjelini za 0,3 posto, objavio je Eurostat u prvim procjenama.

Njemačko gospodarstvo, najveće u Europi, smanjeno je za 0,6 posto prema prethodnom tromjesečju kada su aktivnosti uvećane za 0,2 posto. Na godišnjoj razini gospodarstvo je poraslo za 0,4 posto. Britansko gospodarstvo, drugo najveće u EU, smanjeno je za 0,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje a na godišnjoj je razini stagniralo.

Foto:
Izvor: HRT