Europe House Zagreb: Archetypology


Krešimira Gojanović: Eros and Psyche

Europski dom / Europe House Zagreb, Jurišićeva 1/I, Zagreb

Skupna izložba
Archetypology
od 08. 02. (u 19.00 sati) do 22. 02. 2011.


Sudjeluju umjetnice:
Krešimira Gojanović, Nikolina Ivezić, Lili Jurinec, Dijana Kočica, Chantal Laurin, Willie Marlowe, Tatjana Politeo, Ivana Režek i Nataša Stanišić

Chantal Laurin: Notre rencontre our meeting

Archetypology” je putujuća izložba, koja je premijeru imala u Sarajevu, u ASA Art Galeriji, a zatim dolazi u Zagreb, te će tokom 2011. putovati na Cres, u Berlin, Boston i Joliette kraj Montreala. Umjetnice koji sudjeluju na ovoj izložbi opisuju univerzalne teme koje smatraju važnima, s kojima se osjećaju povezane, ili one koje su željele istražiti na osoban i individualan način.

Ljubavne priče inspirirale su Krešimiru Gojanović i Chantal Laurin. Krešimira predstavlja radove iz svoje serije ”Eros i Psiha”, u kojima istražuje drevni mit i njegova moguća psihološka tumačenja, kao i primjenu na moderne veze, dok Chantal ilustrira jedan poznat i čest ljubavni scenarij na duhovit i šarmantan način.

Tatjana Politeo: Two, from the ‘Relationships’ series

Radovi Tatjane Politeo izdvojeni su iz njezine serije ”Veze”, ali tu se više radi o obiteljskim vezama. Nostalgični stari portreti ukrašeni su vedrim i veselim detaljima, te prikazuju kombinaciju ljubavi, divljenja i poštovanja kakvo se osjeća prema bitnim ljudima u našem životu.

Willie Marlowe: Chroma-Zone Cloud

Willie Marlowe u svom radu često istražuje drevne kulture i inspirira se arheologijom, a na ovoj izložbi sudjeluje s četiri rada, na kojima organske forme govore o silama prirode, a geometrijski oblici simboliziraju vječni pokušaj nalaženja reda u svijetu oko nas. Priroda je inspirirala i Dijanu Kočicu, čiji radovi prikazuju moguću vezu između pokreta grana stabala i začetaka plesa.

Nikolina Ivezić, iz serije ”Bang Bang”

Nikolina Ivezić u radovima iz serije ”Bang-Bang” prikazuje dva suprotna, ekstremna viđenja žene – kao bespomoćne žrtve, i kao agresora, u oba slučaja naslikane na moderan, pop-art način, s obzirom na to da su u današnje vrijeme ovakve objektifikacije žena češće nego ikad.

Nataša Stanišić, Transcendence

Kolaži Nataše Stanišić prikazuju ljudsku potrebu za božanskim, za povezivanjem sa kozmičkim roditeljem, i različite ideje o transcedentnosti i zagrobnome životu.

Lili Jurinec je kao inspiracija poslužila voda – potoci, rijeke kao simbol protjecanja vremena, i mora, i oceani kao simbol praoceana iz kojeg je potekao sav život, te su njeni radovi kombinacija fotografija vodenih površina i elemenata naslikanih vodenim bojama.

Ivana Režek izlaže ilustracije Tarot karata, za koje je Jung smatrao da predstavljaju arhetipe, Leary da predstavljaju univerzalu matricu ljudskog iskustva, a psihoanalitičari ih često smatraju korisnim alatom u procesu samospoznaje.

Akademija-Art.hr
03.02.2011.