Ministri vanjskih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak na "trenutačni" prekid neprijateljstava u Izraelu i u Pojasu Gaze, rekavši da bi primirje bilo u "svačijem interesu"

Ministri okupljeni u Bruxellesu "pozivaju na žuran prekid neprijateljstava", "podupiru napore Egipta i drugih sudionika za posredovanje" te "izražavaju zadovoljstvo misijom glavnog tajnika UN-a (Ban Ki-moona) u regiji", po zaključcima s njihova sastanka.
"Trenutačni prekid neprijateljstava je u svačijem interesu, napose u prilikama nestabilnosti u regiji", dodaje se u tekstu.
Europski ministri "odlučno osuđuju raketne napade na Izrael iz Gaze koje Hamas i druge skupine moraju odmah prekinuti". "Ne može biti opravdanja za namjerno gađanje nedužnih civila. Izrael ima pravo štititi svoje stanovništvo od takvih napada; zbog toga njegov odgovor mora biti razmjeran", dodaje se u tekstu.
Stanje kakvo vlada ovih dana "dodatno zahtijeva da se promiče rješenje dviju država koje bi objema stranama omogućilo da žive zajedno u miru i u sigurnosti", opetovali su ministri vanjskih poslova.
"Ovaj poziv neće pomoći da se patnje privedu kraju", rekla je čelnica PLO-a Hanan Ahravi koja je pozvala međunarodnu zajednicu da "zatraži od Izraela da zanemari svoje političke i vojne ciljeve i poštuje potpisane ugovore i međunarodno pravo".
U izraelskim zračnim udarima na Pojas Gaze u ponedjeljak je poginulo više od 20 ljudi, čime se broj palestinskih žrtava u šest dana izraelske ofenzive popeo na 100, po medicinskim izvorima u Gazi. Ubijena su i tri Izraelca.
Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, nazočan u Bruxellesu, treba u ponedjeljak navečer i u utorak posjetiti Izrael i palestinska područja, rekao je njegov glasnogovornik. 
Foto: AP
Hina