Estonski umjetnici u Varaždinu

plakat

ASUURKERAAMIKA PUTUJE U VREMENU I PROSTORU

Estonski umjetnici u Hrvatskoj

Asuurkeraamika studio, estonsko keramičarsko udruženje, slavi dvadesetu godišnjicu svoga postojanja projektom koji su nazvali „Asuurkeraamika Travels in Time and Space”.

Tokom tih dvadeset godina stekli su mnogobrojne prijatelje među profesionalnim keramičarima kao i ljubiteljima keramike, stvorivši kao i KERAMEIKON, Hrvatsko keramičarsko udruženje, svojevrsnu mrežu koja povezuje velik broj umjetnika širom cijelog svijeta.

Aktualni projekt sadrži rutu koja započinje u Tallinnu i koja će kroz tri tjedna u travnju 2013. obuhvatiti različite europske zemlje. Na taj će način vidljivijim postati dio spomenute svjetske mreže koju su stvorili a koju čini i partnerstvo s KERAMEIKONOM, Hrvatskim keramičarskim udruženjem.

Posjećujući svoje dugogodišnje partnere u umjetnosti na različitim mjestima pripremili su posebnu prezentaciju kojoj će Varaždinci i njihovi prijatelji moći prisustvovati na prostoru ispred Fakulteta za organizaciju i informatike, Pavlinska 2.

U subotu, 6.travnja u kasnim poslijepodnevnim satima.

Projekt je započeo u Tallinnu, izgradnjom posebne prenosive keramičke peći u obliku knjige. Ona sadrži keramičke detalje koji postaju vidljivi kad se užarena peć otvori. Peć prevoze minibusom i instaliraju je na dogovorenim mjestima od Kaunasa u Litvi, Kecskeméta u Mađarskoj, Varaždina i Krka u Hrvatskoj, Halleu u Njemačkoj, Wroclava u Poljskoj, Rige u Letoniji. Na kraju sve opet završava u Tallinnu u Estoniji.

Peć se zagrijava do 1100˚C a za to se vrijeme oko peći odigrava interaktivni performans.

Nakon što peć dostigne potrebni stupanj temperature prisutnima se pokazuje njena užarena unutrašnjost kojoj se na svakom mjestu koje umjetnici posjete dodaju detalji koje su izradile lokalne sile.

U središtu peći nalazi se objekt izrađen u obliku srca koji se vadi užaren i predaje kao poklon lokalnim umjetnicima. Sve prati video koji se projicira na zid uz posebne svjetlosne i zvukovne efekte.

Cjelokupni umjetnički projekt uredno se dokumentira pa će se na kraju ture predstaviti u galeriji udruženja u Tallinnu.

Sudjeluju Urmas Puhkan, Kärt Seppel, Lauri Kilusk te Aigi Orav i Kylli Kõiv koje su umjetnice sudionice KERAMEIKONOVE izložbe CERAMICA MULTIPLEX i donatorice KERAMEIKONOVOJ zbirci suvremene svjetske keramike.

AhiSeest
Ahi Seest

Raspored:

1.04. Kaunas, Lithuania
5.04. Kecskemét, Hungary
6.04. Varazdin, Croatia
8.04. Krk island, Croatia
10.04. Halle, Germany
12.04. Wrocław, Poland
15.04. Riga, Latvia
19.04. Tallinn, Estonia