Češki tinejdžeri europski rekorderi u opijanju

Češki tinejdžeri drže neslavan europski rekord kada je riječ o maloljetnicima koji se najčešće opijaju, koristeći rupe u pravosudnom sustavu kao i pretjeranu tolerantnost svojih roditelja, pokazalo je istraživanje
Kada je u lipnju policija probudila jednog poljskog 12-godišnjaka dok je spavao na klupi u parku, dječak je bio toliko pijan da nije uspio ustati bez pomoći, ni hodati, a ni govoriti. Prema policijskim izvorima on je jedan od sedmero tinejdžera koliko ih je mjesna policija pronašla u alkoholiziranom stanju posljednjeg dana škole u lipnju.
"Prošle smo godine imali veći broj ovakvih slučajeva, no ove je godine situacija još teža, jer su djeca alkoholiziranija", rekao je glasnogovornik praške policije. Tendenciju je potvrdilo i istraživanje što ga je u svibnju provela institucija ESPAD (European School Survey Project on Alcohol ant Other Drugs), prema kojoj mladi Česi u dobi od 15, 16 godina konzumiraju najveću količinu alkohola u odnosu na svoje europske kolege. Njih 93 posto priznalo je da konzumira alkohol posljednjih godinu dana, a riječ je i o djevojkama i o mladićima, a 79 posto ih je odgovorilo kako intenzivno konzumira alkohol tijekom posljednjih mjesec dana.
"Mislim da je riječ o velikom i jako zapostavljenom problemu", rekao je za France presse vladin koordinator za borbu protiv droge Jindrich Voboril. Češke djevojke i mladići konzumiraju alkohol u kafićima, u parkovima i u disko-klubovima, kod kuće, zajedno s roditeljima, tijekom boravka u ljetnim kampovima, pa čak i u školi, pokazalo je istraživanje. Stručnjaci smatraju da je mogućnost vrlo jednostavne dostupnosti alkohola mladim ljudima u Češkoj nedopustiva. Čak 90 posto Čeha tvrdi da je u toj zemlji "vrlo jednostavno doći do alkohola", prema podacima ESPAD-a.
"Nitko nas ne pita za životnu dob kada kupujemo ili naručujemo alkoholno piće, a ako se to ponekad i dogodi, jednostavno otiđemo po piće u drugu trgovinu ili kafić", ispričao je 18-godišnji Matej, koji priznaje da je alkohol prvi put probao kod kuće u dobi od deset godina.

Izvor: Hina

Akademija-Art