Skip to content

Šef HŽ-a srušio Mirelu Holy da bi sebe spasio od najavljene smjene?

Ministar Hajdaš Dončić nezadovoljan je planom restukturiranja HŽ-a koji je izradio Rene Valčić

Mirela Holy morala je podnijeti ostavku na mjesto ministrice zaštite okoliša zbog e-maila koji je poslala predsjedniku uprave HŽ holdinga Reneu Valčiću, u kojem ga moli da poštedi otkaza Heidi Maziju, poslovnu tajnicu ureda predsjednika uprave, a koja strahuje od otkaza jer je povezuju s prijašnjom, HDZ-ovskom upravom HŽ-a.
 
Neprihvatljivo kadroviranje
 
Holy pritom navodi da je riječ o supruzi stranačkog kolege Gorana Mazije koji je i član SDP-ova Savjeta za zaštitu okoliša. Zbog neprihvatljivog pokušaja utjecaja na kadroviranje u javnom poduzeću, Holy je morala otići s ministarskog mjesta. No slučaj Holy ima puno veću dimenziju od tog pomalo benignog maila. I Holy je protumačila objavu svoga pisma Valčiću smještanjem interesnih skupina kojima se kao ministrica zamjerila, zbog čega je dobivala i prijetnje smrću.
No ono što je ostalo nepoznato jest povijest odnosa između nekih aktera afere te pozadina cijelog slučaja.
Rene Valčić i Goran Mazija poznaju se već godinama, a zajedno su radili u Geotehnici, propaloj tvrtki. Valčić je u Geotehnici bio član uprave od 1997. do 1999. godine, a tvrtka je ubrzo nakon toga otišla u stečaj. Geolog Mazija u Geotehnici je radio kao inženjer. Nakon propasti Geotehnike njih dvojica više se nisu viđali, a onda je 2012. godine Valčić na mjestu tajnice uprave kojom je on treba predsjedati zatekao suprugu Gorana Mazije, svjedoka njegova lošeg vođenja Geotehnike.
Goran Mazija mogao se zamjeriti i interesnim lobijima koji zagovaraju gradnju hidroelektrane Ombla jer je, kako doznajemo, on autor jedne od triju negativnih recenzija Studije utjecaja na okoliš za taj projekt. Holy je naručila ukupno četiri te recenzije, tri su negativne, a samo jedna pozitivna. Kao sudski vještak za geotehniku, geologiju, hidrogeologiju, ekologiju i zaštitu voda, Mazija je radio recenziju besplatno i negativno se očitovao. To izvješće o štetnom utjecaju HE Ombla Holy je dan poslije ostavke poslala u Vladu.
Valčić sve opovrgava
Valčiću pak opasno prijeti smjena, i to otkako je resor prometa preuzeo Siniša Hajdaš Dončić. O tome se u željezničarskim krugovima govori već dulje vrijeme. I ministar je rekao da je nezadovoljan planom restrukturiranja HŽ-a koji mu je ponudio Valčić pa ga je vratio na doradu. Stoga neki smatraju da je upravo Valčić pustio mail Mirele Holy u javnost kako bi se zaštitio od smjene jer je u svom odgovoru ministrici ispao nepokolebljiv pa će se sad teško naći opravdanje za smjenu direktora na kojeg politika ne može utjecati. Valčić je imenovan za mandata Zlatka Komadine, a slovi kao Linićev čovjek. Holy mu je mail poslala početkom ožujka, kad je još Komadina bio ministar. Mail je objavljen tri mjeseca poslije, kada se Valčiću opasno trese fotelja. Valčić nam je poručio da on nema nikakve veze s objavom maila i da je sve o tome rekao u priopćenju od petka.

Foto: Davor Puklavec / PIXSEL
Izvor: Josip Bohutinski / Vecernji.hr

Akademija-Art