Šećerane prozvale Vladu: Bez šećerne repe na gubitku smo 10 mil. eura

-Odluka Vlade Srbije u suprotnosti je sa svim pravilima Svjetske trgovinske organizacije, Cefte, sa sporazumom o zaštiti ulaganja između Hrvatske i Srbije i drugim međunarodnim sporazumima, rekao je za  Večernjihr. Ilija Nedić, predsjednik uprave osječke šećerane, jedne od tri hrvatske šećerane koje bi zabrana izvoza šećerne repe mogla stajati i do 10 milijuna eura gubitka

Nije prošlo ni dva tjedna otkako je Republika Srbija uvela zabranu na izvoz šećerne repe što se odnosi i na oranice hrvatskih šećerana u Vojvodini, a kampanja ove sirovine u punom je jeku. Poljoprivredu je već zahvatila šteta izazvana sušom koja će donijeti 30% manje vlastitih prinosa od čega bi polovica završila u državnom proračunu. Zbog svega toga poljoprivrednike čudi slaba reakcija Vlade koja se odbija izjasniti dok traju konzultacije s Beogradom.
-Ministarstvo poljoprivrede i Državni ured za trgovinu i politiku angažirali su se na rješavanju nastalog problema. No Srbiju može uvjeriti jedino intervencija nadležnih tijela EU tako da joj zabrane izvoz šećera u EU s obzirom na to da opstruira slobodnu tržišnu utakmicu, ističe Nedić.
Srpska se strana, pak, opravdava riječima da Hrvati preko njenih leđa žele sačuvati jedanku kvotu šećera koliku je Srbija od EU dobila sa dvostruko više šećerana. Međutim, upozorava Nedić, proizvodnje repe u Vojvodini ne bi ni bilo da hrvatske šećerane nisu kupile sjeme, zaštitna sredstva pa čak poslale i tehnologe u Srbiju.
Tri hrvatske šećerane, Tvornica šećera Osijek, Sladorana iz Županje i Viro iz Virovitice, uložile su šest milijuna eura u repu koja im se sada uskraćuje. Ako ne prerade dovoljno šećera kupci s kojima su sklopili ugovore mogli bi ih tužiti zbog nepoštivanja.
O cijelom slučaju izjasnila se i Hrvatska seljačka stranka koja je u priopćenju medijima kazala kako je ovo "grubi nasrtaj srbijanske politike na hrvatske šećerane" te pozvala nadležno ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske da hitno interverniraju.
Foto: Dragutin Šantoši