Skip to content

Dvije ULUPUH-ove izložbe u Sarajevu

Dvije ULUPUH-ove izložbe u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum Sarajevu

U četvrtak, 6. listopada 2011. u 19 sati u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu (BIH), Terezije bb, otvaraju se dvije ULUPUH-ove izložbe:

– Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.
– TOP100 – suvremena hrvatska keramika
Prigodom otvorenja ULUPUH će predstaviti i dvije svoje monografije:
– „ULUPUH 1950. – 2010.“
– „Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“

Pogledajte galeriju fotografija!

Time će se upotpuniti predstavljanje ULUPUH-a sarajevskoj i široj bosanskohercegovačkoj javnosti, započeto 2009. godine izložbom ilustracija mladih hrvatskih ilustratora i autora lutaka.

Izložba „Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“ premijerno je održana u Zagrebu u prosincu 2009. godine, u organizaciji Hrvatske udruge likovnih primijenjenih umjetnika Hrvatske – ULUPUH-a i u suorganizaciji sa Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Riječ je o velikoj povijesnoj izložbi, prvoj takve vrste u Hrvatskoj, koja je dala pregled nastanka i razvitka scenografske i kostimografske struke u Hrvatskoj unatrag stotinu godina, prema koncepciji i u selekciji uvaženih hrvatskih teatrologinja: dr.sc. Ane Lederer (scenografija) i dr.sc. Martine Petranović (kostimografija). Idejna inicijatorica i ravnateljica projekta je Ivana Bakal, hrvatska kostimografkinja i predsjednica ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Ovim kompleksnim projektom koji je u Zagrebu realiziran u pet izložbenih cjelina predstavljena su scenografska i kostimografska ostvarenja (u pravilu relevantnih) predstava različitih hrvatskih kazališta. Ovisno o autoru, mjestu i vremenu nastanka predstave izloženi su različiti materijali odnosno mediji scenografskih i kostimografskih ostvarenja – od skica u različitim tehnikama i formatima preko fotografija do TV snimaka i. Za izložbu je korištena građa u vlasništvu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta, Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Rijeka, iz arhiva kazališta, iz privatne zbirke gđe. Marije Šenoe i obitelji Sokolić, te iz privatnih arhiva scenografa i kostimografa.

Na izložbi u Sarajevu predstaviti će se izbor originalnih scenografskih maketa i kostima koje su bile izložene u Zagrebu, obogaćen multimedijalnim prikazom ovog velikog likovnog projekta. Izložba je uvrštena u prateći program MESS-a (OFF MESS), renomiranog međunarodnog kazališnog festivala koji će se u Sarajevu održati u vrijeme otvorenja izložbe, od 30.9. do 9.10. 2011. godine. Prigodom otvorenja izložbe ULUPUH će promovirati prateću monografiju "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“.

Projektni tim izložbe u Sarajevu:
 

Ivana Bakal, ravnateljica projekta
Darko Fritz, likovni postav
Mario Aničić, grafički dizajn
Katarina Radošević Galić, suradnica
Istoga dana, u okviru međunarodne suradnje dva srodna udruženja, ULUPUH-a i ULUPUBIH, u istoj će se galeriji, ali u drugom prostoru otvoriti još jedna ULUPUH-ova izložba, „TOP 100 – suvremena hrvatska keramika“ također premijerno održana u zagrebačkoj Galeriji Zvonimir 2009. godine. Prema riječima Višnje Slavica Gabout, autorice koncepcije i jedne od selektorica izložbe „Ova izložba vrsnih keramičkih djela Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a još jednom je dokazala kako je u današnje vrijeme keramika ne samo utilitarni, nego i suvremeni vizualni medij ogromnoga potencijala. Jer ona se svojom materijom, svojom taktilnošću, svojom podatnošću, svojom likovnom „pričljivošću“, svojom vječnom aktualnošću, svojom sposobnošću usuglašavanja s drugim medijima i beskrajnim mogućnostima prilagodbe neobično lako može uklopiti u suvremenu umjetničku scenu, te njezinu novu percepciju“. U Sarajevu je popis autora na ovoj izložbi ponešto izmijenjen te izlažu: Vesna Barbieri, Andrea Bassi, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Ivančica Cvitić-Znidarčić, Nadica Eichhorn, Viola Grgasović, Đurđica Horvat, Ana Hutinec, Pamela Ivanković, Helena Jarnjak Batur, Vera Kovačić, Orjenka Mirjan, Ljerka Njerš, Jadranka Ostić, Karel Pavlinc, Marta Pavlinc, Vladimir Pecić, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Boris Roce, Đurđica Skelin, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Blaženka Šoić Štebih, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina, Klaudija Vukman i Aleksandar Žižović.

Projektni tim izložbe „TOP 100 – suvremena hrvatska keramika“:

Autorica projekta: Višnja Slavica Gabout, prof.
Odabir radova:
Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb
Dora Pezić Mijatović, keramičarka
Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti
Organizacija: Đurđica Horvat i Andrea Bassi, Sekcija za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a
Oba se gostovanja realiziraju u organizaciji ULUPUH-a – Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, u partnerstvu s ULUPUBIH – Udruženjem likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine te Gradskom galerijom Collegium Artisticum, Sarajevo

Akademija-Art.hr
29.09.2011.