Skip to content

Dvije rođendanske izložbe bečkog Leopold muzeja


Egon Schiele, Mrtva majka I, 1910.

Ivana Ćosić, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Povodom 10. rođendana bečkog Leopold muzeja su planirane dvije izložbe koje na nov način predstavljaju objekte muzejske zbirke koja je nastajala kroz nekoliko desetljeća

Prva izložba pod nazivom "Egon Schiele: Melankolija i provokacija" koja će se moći pogledati od 23. rujna ove do 30. siječnja iduće godine je posvećena jednom od najpoznatijih austrijskih slikara Egonu Schieleu koji je oduvijek zauzimao posebno mjesto u kolekcionarskoj djelatnosti osnivača muzeja Rudolfa Leopolda. Već sam naziv ove izložbe upućuje na rano stvaralaštvo slavnog austrijskog umjetnika koji je 1918. godine preminu u 28 godini života, a koje je prožeto dubokom melankolijom i tugom.
I duga velika rođendanska izložba Leopold muzeja koja će se moći pogledati od 14. listopada 2011. do 30. siječnja 2012. godine nudi uvid u opsežnu Zbirku Leopold te prikazuje presjek kroz austrijsku i međunarodnu poslijeratnu umjetnost. Izložba pod nazivom "The Excitement Continues" će između ostalog predstaviti radove Gustava Klimta, Oskara Kokoschke, Richarda Gerstla, Alfreda Kubina, Albina Egger-Lienza, Herberta Boeckla, Antona Koliga, Ferdinanda Georga Waldmüllera, Friedricha Gauermann ili Antona Romaka od koji će neki po prvi puta biti predstavljeni javnosti.


Günther Brus, "Senza titolo", 1963.

Akademija-Art.hr
07.09.2011.