Dezerter Dangubic Manojlovic

Radikalna analiza moralne i intelektualne krize naše stvarnosti u najnovijem projektu Saše Božića “Dezerter”

Novi kazališni uradak redatelja Saše Božića, naziva “Dezerter”, okuplja neke od najzanimljivijih umjetnika suvremenog hrvatskog teatra: prvaka drame HNK Livija Badurinu, kazališnu divu Anu Karić, jednu od najboljih hrvatskih glumica, Natašu Dangubić, Petru Hrašćanec, plesačicu i koreografkinju nagrađenu Nagradom hrvatskog glumišta 2012., dvije nove glumačke nade – Radu Radolovića i Milicu Manojlović te renomirane glazbenike Alena i Nenada Sinkauza.

“Dezerter” je priča o vlastitim paranojama, beskrajnim noćnim morama, strahovima, surovoj stvarnosti i svemu onom što povlači za sobom.

U prvom dijelu predstave gledamo današnjeg pojedinca koji živi sa strahom, posvuda vidi očite znakove propasti i guši se u nemoći vlastite promjene. U drugom dijelu, otvaraju se motivi koji tematiziraju posvemašnju nesigurnost hrvatske inačice liberalnog kapitalizma: manipulacija odgovornosti, nesigurnost zaposlenja, bešćutnost prema starosti, strahovi i razočaranja ljudi suočenih s nedjelotvornošću sustava. Te dvije linije spajaju se u završnici predstave koja neizravno postavlja pitanje – tko je zaista dezerter iz društva obilja i jesu li naši strahovi uistinu neutemeljeni?

Dezerter Badurina Hrascanec

“Vječna poratna tranzicija zarobila je sudionike tog makabričnog spektakla koji se hrani osjećajem posvemašnje psihoze. Predstava politike tijela i identiteta izokreće u izazovan kazališno-glazbeni događaj, a u centar postavlja ljudsko tijelo kojem prijeti uništenje i fragmentacija. To je priča o anksioznosti i strepnjama današnje Hrvatske, predstava koja govori o tome kako se može živjeti u obilju, a istovremeno i plivati u strahu jer se to obilje može učas urušiti”, ističe se u najavi.

Inspiriran, između ostaloga filmom Take shelter Jeffa Nicholsa te Kiklopom Ranka Marinkovića, Saša Božić se upustio u radikalnu analizu moralne i intelektualne krize suvremene hrvatske stavrnosti u kojem osjećaj za ljudsko gubi bitku pred silnicima politike.

Ovom projektom, nastavlja se koprodukcijska suradnja umjetničke organizacije de facto i Teatra &td koja je do sada rezultirala projektima O prijateljstvu, Nosferatu i Fantom svjetla.