Skip to content

Dvije bečke izložbe posvećene Claeseu Oldenburgu

Čak dvije izložbe bečkog MUMOK-a će ove zime biti posvećene jednom od glavnih zastupnika pop arta i konceptualne umjetnosti , Šveđaninu Claeseu Oldenburgu

Prva izložba pod nazivom „Pop and the Sixties“ koja će se moći pogledati od 19. siječnja do 2. rujna postavlja djela Claesea Oldenburga u reprezentativni kontekst vremena u kojem su nastala uspoređujući ih s radovima Andyja Warhola, Jaspera Johnsa, Roberta Rauschenberga, Royja Lichtensteina, Toma Wesselmanna, Roberta Indiana i Jima Dinea.

Usporedno s protagonistima američkog pop arta izložba obuhvaća i radove njihovih britanskih kolega kao što su Peter Blake, Richard Hamilton i David Hockney te europskih realista 60-ih godina koji ne pokazuju samo banalnost našeg svijeta nego i tvore pozadinu za razumijevanja radova Claesea Oldenburga.

Druga izložba koja će se moći pogledati od 3. veljače do 28. svibnja nosi naziv „The 60s“, a posvećena je Oldenburgovim inovativnim i emblematičnim radovima ranih 60-ih godina prošlog stoljeća. U okviru izložbe se tako mogu vidjeti mnogobrojne ikone pop rata kao što su instalacije „The Street“ ili „The Store“, a centralni dio izložbe čini njegov „Mouse Museum“, s ukupno 385 objekata koje je Oldenburg sakupio u posljednjih 60-ak godina. Na temelju velikog broja suvenira, kič objekata, ali i modela nastalih u ateljeu, „Mouse Museum“ prikazuje ogromnu kulturnu raznolikost, ali i beznađe kapitalističkog društva.

Ivana Ćosić, Referentica za odnose s medijima, ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr

Optimized by Optimole